Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Geen horeca, geen afzet van kreeft

Kreeftenvissers in onzekerheid

COLIJNSPLAAT – Onzekerheid troef voor de kreeftenvissers. Op 16 maart zijn de vistuigen te water gelaten voor het nieuwe Oosterscheldekreeft-seizoen, maar omdat de horeca gesloten is vanwege corona is de markt weggevallen.

Vanzelfsprekend is de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft op donderdag 26 maart op de UFA-veiling Colijnsplaat, traditioneel de officiële start van het seizoen, niet doorgegaan. Aanvoer is er ook niet. ,,Negentig procent van de Oosterscheldekreeft gaat naar de horeca’’, zegt voorzitter Ida Sinke van de vereniging OWV Vaste Vistuigen Vissers. ,,En omdat die nu dicht is kunnen we de kreeften beter laten lopen.’’

De kreeftenvissers zitten in onzekerheid. De grote vraag is: kan de horeca vanaf 6 april weer open? Als dat niet zo is, is er ook geen vraag en heeft aanvoeren nog steeds geen zin. Normaliter loopt het seizoen voor de gerenommeerde Oosterscheldekreeft tot half juli (dit jaar woensdag 15 juli).

Er wordt wel nagedacht over mogelijke alternatieve vormen van afzet. Bijvoorbeeld via de visdetailhandel. Sinke is bezig met het opzetten van een actie in samenwerking met Schmidt Zeevis uit Rotterdam, waarbij gekookte kreeft besteld en opgehaald kan worden bij deze viswinkel. Ook bij UFA onderzoekt men mogelijkheden om de kreeft bij de consument te krijgen.