Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vervoer in stijl

Kreeft per KNRM naar Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT – De officiële opening van het Oosterscheldekreeftseizoen vond vorige week donderdagochtend plaats in Zierikzee. Hier werd ook de eerste kreeft opgevist, door kreeftenvisser Gerrie van de Hoek van de MS 3. De veiling van de Oosterscheldekreeft vindt plaats aan de overkant van de Oosterschelde, in de UFA-vestiging Colijnsplaat. Sinds 2008 is aan die eerste veiling een goed doel verbonden. Ook sinds 2008 wordt de KNRM (dat in 2012 zelf het goede doel was) ingeschakeld voor het kreeftenvervoer in stijl van Zierikzee naar Colijnsplaat.

Op de foto links in het midden schipper Johannes Post van de reddingboot ‘Koopmansdank’ en chefkok/gelegenheidsveilmeester Edwin Vinke met de net overgenomen kreeft in de haven van Zierikzee. Geboren en getogen Nieuwedieper Post (57) is een visserszoon (vader Post had de HD 147) en voer 25 jaar op de HD 30 en HD 32 van zijn schoonvader Maarten Koorn. Sinds 2005 is hij beroepsschipper van het KNRM-station Neeltje Jans en woonachtig in Vrouwenpolder. Rechts Jean Paul Ravia en links Bram Smout, twee van de in totaal 25 vrijwilligers van het drukke station Neeltje Jans, dat behalve de grote ‘Koopmansdank’ de kleinere reddingboot ‘Fred’ tot haar beschikking heeft.