Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Duurzaam alternatief voor vispluis

Kraak ziet voordelen jakleer

DEN HELDER – Visserijbedrijf Kraak (BRA 5/7) gaat door met jakleer als alternatief voor pluis. Samen met importeur Peter Koning is vanuit Mongolië een voorraad van een paar ton ingekocht. Ook collega’s kunnen bij de Nieuwedieper rederij aankloppen.

,,Na ruim een jaar proefvissen kunnen we zeggen dat we een duurzaam alternatief voor vispluis hebben gevonden om te gebruiken op zandbodems’’, zegt Dirk Kraak, terwijl hij nieuwe reserve-slijtlappen van jakleer snijdt. Kraak zie absoluut voordelen in het gebruik van jakleer: zowel ecologisch als economisch.

,,Wij vissen sinds mei 2018 met jakleer onder onze pulsnetten. We hebben voor onszelf de zaak goed geëvalueerd en zien dat de BRA 5 ook beter is gaan vangen en nog minder brandstof is gaan gebruiken. Dit komt door de verminderde weerstand van de gladde leren lappen. In tegensteling tot pluis houdt het jakleer geen zand vast en is dus lichter. Met een dot pluis onder de vleugel merk je dat je tuigen instabieler worden. Broer Peter is in verhouding meer grote tong gaan vangen. Het verwonderde ons dat de lappen erg slijtvast zijn op een zanderige bodem. In steenachtige gebieden waar de grond wat scherper is gaan de slijtlappen een stuk korter mee. Wij hebben er zoveel vertrouwen in dat we nu in samenwerking met Peter Koning onder de naam ‘Jakgears’ een grote partij leer besteld hebben en inmiddels op de schuur hebben liggen.’’

Vijf jaar geleden raakte Dirk Kraak betrokken bij het vispluisvrij-project. Hij las daarover in Visserijnieuws, net als de Nieuwedieper slager Peter Koning. Koning doet wereldwijd vrijwilligerswerk, kent de visserij van huis uit goed en kwam jaren eerder al in Mongolië op het idee om de stevige huid van het jakrund te gebruiken als leren alternatief voor het bekritiseerde pluis. Over zijn idee en testgebruik ervan door de Urker rederij Geertruida publiceerde Koning al in 2014 in Visserijnieuws.

Kraak: ,,Na een aantal testen in de noord en de zuidelijke Noordzee (door de rederijen Koffeman en Tanis) vonden wij dat dit jakleer ook wel iets voor ons kon zijn, en hebben direct een partij besteld voor eigen gebruik. Later heeft rederij Tanis (GO 38/48) een deel van onze partij over genomen. De transportkosten voor kleine partijen zijn natuurlijk hoog, en het leer is in aanschaf flink duurder dan vispluis, wat best een drempel is voor veel collega’s. Maar in het gebruik valt dat verschil voor ons weer weg, omdat je langer met het leer doet. Wekelijks moeten niet meer dan 1 of hooguit 2 sleeplapjes vernieuwd worden. Onze Eurokotter gebruikt dus hooguit honderd kilo per jaar. Vooral in de noord zien wij zeker de voordelen van het jakleer. In de zuid is dat wellicht anders, maar gelet op het milieu verdient jakleer een breder draagvlak. Want nu kom je eerlijk gezegd overal pluis tegen, en dat zouden we in de strijd tegen plastics in zee niet moeten willen. Ik zie ook voordelen voor garnalenvissers die nu pluis gebruiken.’’

De BRA 7 is vorige maand overgeschakeld van de kreeftjes op de schol. Woensdagmiddag 28 augustus kwamen schipper Dirk Kraak en bemanning na acht dagen van de eerste scholreis met de twinrig binnen. Kraak is met 10,5 ton schol en 2 ton zwartvis dik tevreden. ,,Mooie grove vis, we vissen met 11,5 centimeter. De netten hadden we in 2013 nieuw aangeschaft, maar waren nog niet eerder gebruikt. Ze zijn zo vanaf de pallet op de nettenrol gedraaid.’’ Tot afgelopen voorjaar werd er gepulst, toen ging de kotter voor een revisiebeurt voor de kant en daarna op de langoustines. ,,Met de bordenvisserij hebben we nauwelijks slijtage aan de netten en gebruiken dan dus geen jakleren strippen en ook geen pluis.’’ Officieel is de BRA 7 geen Eurokotter, omdat de motor voor 500 pk draait. Ook met 300 pk zou de Duitse kotter niet in de 12-mijlszone mogen vissen. ,,Wel in de scholbox. Maar daar is niks te halen.’’

Kraak en Koning hebben een grote partij jakleer geimpor teerd. De BRA 5 gebruikt het tot volle tevredenheid als alternatief van pluis.Kraak en Koning hebben een grote partij jakleer geimpor teerd. De BRA 5 gebruikt het tot volle tevredenheid als alternatief van pluis.

Yakleer

Yakleer

Yakleer

Yakleer