Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Familie Schenk neemt afscheid van NorthSeafood

Kotterrederij neemt meerderheidsbelang in scholproducent retailmarkt

URK – Kotterrederij Quotter neemt een meerderheidsbelang in de grote Urker platvisverwerker NorthSeafood. ,,Het is de grootste retailleverancier in de scholmarkt; daar gaat het ons om. We krijgen de unieke toegang tot een bedrijf in de visverwerkende industrie’’, zegt Klaas Post.

Gistermiddag (donderdag 5 oktober) passeerde de aandelentransactie de notaris. De familie Schenk neemt daarmee afscheid van NorthSeafood, waarvan Johannes Schenk (74) in 1982 medeoprichter was. Onder zijn leiding groeide het toonaangevende bedrijf uit tot grootste werkgever van Urk, maar de afgelopen tien jaar moest er ingekrompen worden. Vandaag de dag heeft het 85 arbeidsplaatsen (fte’s) op de loonlijst staan. De jaaromzet is gedaald naar zo’n 25 miljoen euro.

Johannes Schenk had na zijn pensionering in 2008 de dagelijkse leiding overgegeven, maar kwam vervolgens weer terug aan het front. Vorig jaar werd de directie versterkt met de komst van Bert Zijlstra, die vervolgens algemeen directeur werd en dat ook blijft.

Reder Jan Koffeman (UK 284) deed vorig jaar zijn aandelenpakket van 33 procent in NorthSeafood over aan Schenk en Klaas Post (Fish Con) als nieuwe aandeelhouder. Fish Con is aandeelhouder in Quotter, dat door de aankoop van het aandelenpakket van Schenk de zeggenschap heeft verworven binnen NorthSeafood.

Met de overname heeft Quotter nu de hele platvisketen in eigen handen, van schip tot schap. NorthSeafood is sterk in schol en een belangrijke leverancier aan de (Italiaanse) retailmarkt. ,,Met deze krachtenbundeling verwachten we nog beter te kunnen inspelen op wensen van de klanten.’’

Quotter bestaat sinds 2010, toen trawlerrederij W. van der Zwan & Zn. en Klaas Post samen vangstrechten begonnen te kopen, en nam in 2013 de eerste kotters over. De vloot van Quotter bestaat momenteel uit vijf (Urker) kotters. De zesde is in aantocht: de eerste nieuwbouwer (UK 150).