Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Feestelijke opening nieuw bedrijfspand

Korf Vis voorziet visindustrie van filet

URK - Korf Vis heeft een nieuw bedrijfspand aan de Abbert in gebruik genomen. In april vond de verhuizing plaats. Zaterdagmorgen 25 mei is de feestelijke opening van het nieuwe bedrijf. ’s Morgens tot 11.00 uur is er open huis voor zakelijke relaties, daarna tot 13.00 uur voor familie, vrienden en overige belangstellenden.

Actualiteit

Na twee uitbreidingen op de startlocatie aan het Stortemelk was Korf Vis opnieuw uit het jasje gegroeid. Aanvankelijk was het idee om de tegenoverliggende boxen te kopen voor een volgende uitbreiding. Toen het bedrijf aan buurman Sea Fresh verkocht kon worden werd besloten een grote kavel van 1,1 hectare te kopen voor complete nieuwbouw. Heel veel tekeningen zijn over de tafel gegaan alvorens knopen door te hakken over de juiste inrichting en routing. Er is beneden bijna 4.100 vierkante meter gebouwd en boven 1.300 vierkante meter, waarmee het nieuwe pand zeker drie keer groter is dan het vorige bedrijf dat in 2010 al in oppervlakte was verdubbeld. ,,De verwerkingscapaciteit is gelijk, alleen hebben we nu een zee van ruimte en een betere logistiek’’, zeggen de zwagers Riekelt (68) en Dirk Korf (59).

Centraal in het bedrijf staat de grote koelcel met toegang naar de expeditiehal, sorteerhal en fileerhal. De sorteerhal – met twee ijsbunkers - heeft meer dan voldoende ruimte voor een tweede sorteerlijn voor de verse vis. Er is rekening gehouden met verdere groeimogelijkheden. Een extra koelcel naast de expeditieruimte blijft voorlopig leeg staan, net als een productieruimte naast de fileerhal. Enkele opvallende zaken: Korf Vis heeft zes Beurze-ijsmachines, waarvan twee voor scherfijs. Om de vis snel terug te koelen wordt gebruik gemaakt van buffertanks met gekoeld water. Boven in de machinekamer is een geluidsabsorberende wand aangebracht. Via een wtw-installatie wordt ‘warmte’ uit de koelcellen gebruikt voor verwarming van de bovenverdieping. Constante luchtzuivering zorgt voor een frisse geur in het bedrijf.

Hoofdactiviteit en markt

Korf Vis is een van de grootste platvisfileerbedrijven van Urk. Alles voor de eigen handel, ook de vis die rechtstreeks van kotters wordt afgenomen. De meeste platvis komt van Nederlandse afslagen, maar dat aandeel is als gevolg van mindere aanvoer wel afgenomen. Veel schol wordt ook in Denemarken gekocht, die vrijwel dagelijks met de ‘Urk Express’ van transporteur Iversen wordt gebracht. ,,Feitelijk is er niet meer jaarrond voldoende Noordzeeschol voorhanden, het gros van die aanvoer is nu in de maanden mei tot en met oktober. In het winterhalfjaar moeten we voor grondstofvoorziening elders zijn’’, zegt Dirk Korf, die dagelijks bezig is met de inkoop. Zo komt er ook schol uit IJsland en Rusland. De Russische platvis wordt direct aan boord gekopt en ingevroren. Verkoper/planner Albert Korf vult aan: ,,Door kwaliteit en leveringsbetrouwbaarheid na te streven zijn we met onze klanten meegegroeid. De vraag naar grondstof nam daardoor toe. Het zijn momenteel moeilijke jaren in de schol. Meerdere concullega’s trekken zich terug. Als familiebedrijf hebben we de schouders eronder gezet en een koers uitgestippeld voor de langere termijn. De verhuizing naar een nieuwe fabriek was broodnodig, omdat we op onze oude locatie de hoeveelheid vis niet goed konden stroomlijnen. Hier zetten we niet direct in op verdere groei, maar op consolidatie van bestaande scholklanten. Dat kost al moeite genoeg in de huidige marktomstandigheden.’’ Korf Vis sorteert en fileert alles zelf. Grootste afnemers zijn collega-handelaren op Urk. Feitelijk levert Korf Vis halffabrikaat in iedere gewenste sortering aan de visindustrie.

Om verzekerd te zijn van eigen grondstof besloot Korf Vis vorig jaar samen met Neerlandia en schipper Klaas Kramer te participeren in de Z 300 ‘Sola Gratia’. Deze voormalige Deense twinrigger werd afgelopen voorjaar onder Belgische vlag gebracht. Een grote foto van Flying Focus siert de wand in het hoofdkantoor van Korf Vis.

Grote centrale koelcel. Grote centrale koelcel.

Sorteerhal. Sorteerhal.

Expeditiehal. Expeditiehal.

Fileerhal met twee Baader-lijnen. Fileerhal met twee Baader-lijnen.

Administratie, inkoop en verkoop. Administratie, inkoop en verkoop.

Achterzijde met dockshelters. Achterzijde met dockshelters.

Kantine met ontspanningsmogelijkhe- den. Korf Vis heeft 150 medewerkers in dienst, in drie ploegendiensten. Kantine met ontspanningsmogelijkhe- den. Korf Vis heeft 150 medewerkers in dienst, in drie ploegendiensten.

Sfeervol proeflokaal, met een schilderij van de hand van Janneke van Slooten-Korf, dochter van Riekelt Korf. Sfeervol proeflokaal, met een schilderij van de hand van Janneke van Slooten-Korf, dochter van Riekelt Korf.


Directie en Taakverdeling

Riekelt Korf met zijn zonen Steven en Reinier, Dirk Korf met zijn zonen Rein, Albert en Jan.
Riekelt Korf: algeheel, advies
Dirk Korf: inkoop, facturering
Steven Korf: expeditie, leiding werkvloer
Reinier Korf: kwaliteit en personeelszaken
Rein Korf: technische dienst
Albert Korf: verkoop en planning
Jan Korf: verkoop en planning