Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Net boven grens voedselarm jaar

Kokkels vrij zuinig

HARLINGEN – Het wordt een zuinig seizoen voor de kokkelvissers op de Waddenzee.

Uit het eerste overzicht van de geschatte kokkelbestanden blijkt dat er 22,1 kilo vlees in oogstbare dichtheden van 50 kokkels of meer per vierkante meter in de Waddenzee ligt. Dat is een fractie boven de grens van wat (voor vogels) een voedselarm jaar heet, namelijk 22 miljoen kilo vlees. Van de 22,1 miljoen kilo ligt 6,8 miljoen kilo in permanent voor de handkokkelvisserij gesloten gebieden.

Het quotum voor de handkokkelvissers is 2,5 procent. De vereniging Op Handkracht Verder heeft voor het seizoen 2017-2018 dus 552,5 ton vlees aangevraagd. Het bijna afgelopen seizoen was dat 952 ton (wat bij lange na niet opgevist zal worden), twee jaar eerder 1.287 ton vlees (wel volgevist). ,,Vergeleken met de afgelopen jaren wordt het dus allemaal vrij zuinig nu’’, zegt OHV-voorzitter Bert Keus. ,,Een nieuwe goede jaarklas zoals die van 2011 is nu wel wat we nodig hebben. Of er broed is gevallen kunnen we over een paar weken zien.’’

De handkokkelaars moeten het vooral van banken met 600 of meer kokkels per vierkante meter hebben. Daarvan is nog maar 104 hectare in de Waddenzee aanwezig, twee jaar terug was dat 1.969 hectare. De in 2011 gemaakte meerjarenafspraken voor de handkokkelvisserij op de Waddenzee worden volgend jaar onder leiding van het Programma Rijke Waddenzee geëvalueerd.

Veel meer mosseltjes
Het mosselbestand op de Waddenzee blijft groeien na de enorme zaadval vorig jaar. De biomassa van het litorale mosselbestand is naar schatting toegenomen van 70,6 naar 108,8 miljoen kilo versgewicht. Drie keer meer dan in 2015. De groei zit puur in het zaad: van 8,9 naar 53,4 kilo versgewicht. De hoeveelheid consumptiemosselen is iets gedaald naar 31,8 miljoen kilo.