Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
SPRFMO-meeting in Den Haag

Kleine verhoging TAC horsmakreel Pacific

DEN HAAG – Er mag dit jaar iets meer horsmakreel gevangen worden in de zuidelijke Pacific. Op de jaarvergadering van de Commission of the South Pacific Regional Fisheries Management Organisation (SPRFMO) vorige week in Den Haag werd een TAC vastgesteld van 531.061 ton, 3 procent meer dan vorig jaar.

Het leeuwendeel daarvan, ruim 381.000 ton, mag opgevist worden door Chili. Het aandeel van de Europese Unie in de TAC is 36.102 ton. Het EU-aandeel wordt voor het grootste deel opgevist door Nederlandse trawlers. PFA-voorzitter Gerard van Balsfoort is tevreden met de uitkomst. ,,Het bestand groeit ook gestaag’’, aldus Van Balsfoort. ,,En op dit moment wordt de Nederlandse visserij in het gebied beoordeeld op basis van de MSC-standaard, met als doel het verkrijgen van het MSC certificaat voor duurzame, verantwoorde visserij.’’

Op de bijeenkomst werden verder afspraken gemaakt over onder meer controle, handhaving en de strijd tegen piratenvisserij (IUU fishing), de bescherming van kwetsbare zeebodems en voorkomen van vervuiling. De Europese Unie heeft 150.000 euro toegezegd voor een observerprogramma. De EU heeft ook zijn zorgen uitgesproken over de beperkte financiële bronnen van de SPRFMO en roept de aangesloten leden op om hun contributie te verhogen om de SPRFMO meer slagkracht te geven.

Leden

De SPRFMO werd in 2012 opgericht. Leden zijn, naast Chili en de EU, Peru, China, Rusland, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten, Australië, Cuba, Zuid-Korea, Taiwan, Vanuatu, Cook Eilanden, Ecuador en de Faeröer (via Denemarken). Het secretariaat is gevestigd in Nieuw-Zeeland, midden in het door de SPRFMO bestreken gebied, dat bijna een kwart van de wereldbol beslaat!

De zevende jaarvergadering van de in 2012 opgerichte SPRFMO vond dit jaar plaats in het NH Hotel in Den Haag en werd vorige week woensdag geopend door Johan Osinga, sinds september vorig jaar directeur-generaal Natuur, Visserij en Landelijk gebied bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.