Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nieuwe SCH 43 in aanbouw voor firma Letsch

Kleine hekkotter voor diverse visserijen

DEN HAAG – Voor Nico Letsch junior en senior is op dit moment een nieuw hekkottertje in aanbouw: de SCH 43. Met hun nieuwe scheepje van 13,70 meter willen vader en zoon Letsch in het voorjaar van 2019 aan de slag.

Al voor hij vorig jaar z’n SCH 42 had verkocht benadrukte Nico Letsch (66) dat hij op zoek zou gaan naar wat anders. Een kleiner bootje, met mogelijkheden voor verschillende soorten visserijen en waarvoor minder eisen gelden ten aanzien van bemanning. Zoon Nico (26) ziet het wel zitten om daarmee verder te gaan. ,,En als je niet investeert komt de belasting’’, aldus Letsch.

Na een verkenning op het internet togen vader en zoon Letsch naar de Britse vissershaven King’s Lynn, waar veel garnalenbootjes liggen, in allerlei maten en vormen. Ze stapten aan boord van een bootje dat Letsch op het web had gespot en dat hem wel wat leek. ,,We zagen het gelijk zitten; een hekkottertje, lekker klein, maar met onverwacht veel ruimte. Van de eigenaar kregen we een grote tekening mee, en daarmee zijn we langs de Nederlandse werven gegaan.’’

Dat viel aanvankelijk niet mee. Werven zitten vol, en Letsch schrok vaak van het huidige prijsniveau. Hoofdaannemer is uiteindelijk De Alm in Werkendam geworden. De toekomstige SCH 43 wordt met het oog op minder regelgeving korter dan 15 meter: 13,70 over alles en minder dan 12 meter tussen de loodlijnen. Met 6 meter is het schip lekker breed. ,,Ik heb straks meer dekruimte dan op mijn vorige kotter, die 20 meter lang was.’’

Het casco werd de afgelopen maanden gebouwd aan de Maas bij de Gelderse Scheepswerf Heerewaarden, die het casco ten opzichte van de originele tekening nog heeft aangepast. ,,Ik wilde er wel een 1,30 tunnel onder voor een beetje power. Daarvoor moest het onderwaterschip aangepast worden. Ook het bruggetje heeft iets meer model gekregen dan het hoekige Britse origineel.’’

Op dit moment bevindt het casco zich op de werf Vandenenden in Waalwijk, waar het gestraald en gecoat wordt. In de loop van deze maand zal het casco voor inbouw van de motoren en verdere afbouw naar Werkendam gaan.

Zin in

De nettenrol van zijn vorige SCH 42 heeft Letsch gehouden, en die komt op het nieuwe bootje. Garnalen vissen, op een tongetje en op de kabeljauw; dat zijn de plannen. ,,Eerst met z’n tweetjes. Daar heb ik wel weer zin in. En dan moet mijn zoon het gaandeweg overnemen, met een mannetje erbij.’’ Letsch verwacht dat hun nieuwe hekkottertje medio maart klaar zal zijn.