Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Inzameling bij Groningen Seaports

Kledinglijn ‘Happy Seal’ van afgedankte netten

PIETERBUREN/DELFZIJL - Onder de projectnaam ‘Happy Seal’ gaat de Zeehondencrèche Pieterburen samen met Groningen Seaports, Waste Free Oceans, GreenWavePlastics en het Deense Plastix werk maken van het opruimen en recyclen van visnetafval. Een eerste stap is het recyclen van de nettenberg op het terrein van de Zeehondencrèche te Pieterburen. Een tweede stap is het op korte termijn plaatsen van speciale containers in de havens van Groningen Seaports, waarbij vissers worden uitgenodigd om afgedankte netten via het Happy Seal-project bij Plastix te laten recyclen.

Groningen Seaports, beheerder van de havens van Delfzijl, Eemshaven en Lauwersoog, wil door deelname een bijdrage leveren aan een schonere Waddenzee. Waste Free Oceans, een Europese stichting onder voorzitterschap van Alain Cadec (tevens voorzitter van de visserijcomissie van het Europese parlement), wil zowel de visserijsector als de plasticindustrie actief betrekken bij het ultieme doel: een afvalvrije oceaan. Plastix heeft in het Deense Lemvig bij Thyborøn een speciale fabriek laten bouwen om visnetten tot grondstof voor onder andere kleding en tal van andere toepassingen zoals surfboards te recyclen.

Topjaar

Groningen Seaports kijkt terug op een uitermate succesvol 2014. De cijfers laten een topjaar zien voor de overslag in de havens en de uitgifte van bedrijventerreinen. Er werd geschiedenis geschreven met de officiële uitbreiding van de Eemshaven vanwege de vestiging van het wereldconcern Google. De voorlopige winstprognose ligt voor het havenbedrijf op ruim 2 miljoen euro, zo maakte directeur Harm D. Post vorige week donderdagmiddag in zijn nieuwjaarsrede bekend. De uitbreiding van de Beatrixhaven nadert haar voltooiing. De bouw van het Gemini windpark ten noorden van Schiermonnikoog betekent een doorbraak als offshore windhaven.