Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Beoogde totaalcapaciteit 5.000 ton

Kingfish Zeeland ook actief in VS

KATS - Kingfish Zeeland gaat in de Verenigde Staten een grote kwekerij voor de yellowtail kingfish bouwen.

Na het winnen vorige maand van de Seafood Excellence Global Award voor beste horecaproduct op de Seafood Expo Global in Brussel doet Kingfish Zeeland opnieuw van zich spreken. Net zo’n Recirculating Aquaculture System (RAS) als in het Zeeuwse Kats wil Kingfish Zeeland op gaan zetten in de VS, en wel in de staat Maine. Deze Amerikaanse RAS zal veel groter worden dan die in Nederland.

De kwekerij in Zeeland zit momenteel op zo’n 600 ton per jaar. Mede door de aandacht die de beurs in Brussel heeft gegenereerd voor de yellowtail, een kweekvis uit het hogere segment, is de vraag momenteel groter dan het aanbod. De capaciteit in Kats zal binnenkort uitgebreid worden tot zo’n 1.000 ton.

In de VS zijn de beoogde cijfers een stuk hoger. De plek in Maine is uitgekozen vanwege de toegang tot vers water, de logistiek (er is al een belangrijke visindustrie) en de medewerking van de lokale autoriteiten. Hier moet over enkele jaren 4.000 ton yellowtail kingfish gekweekt gaan worden. Kingfish Zeeland is niet helemaal onbekend met de Amerikaanse markt. Momenteel wordt 10 procent van de productie verkocht aan vishandelaren in de VS.