Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Trawleropvarenden bijgepraat

Kerstcadeau: fotogids met veel ‘enge’ vissen

KATWIJK – Vaste prik tussen Kerst en Oud en Nieuw; opvarenden van de vriestrawlervloot die worden bijgepraat over quota en andere actuele ontwikkelingen.

Vorige week donderdag kwamen zo’n 60 schippers, stuurlieden en rederijvertegenwoordigers bij elkaar in Katwijk, waar PFA-voorzitter Gerard van Balsfoort nadere uitleg gaf over de quota 2018 en wetenschappers Martin Pastoors van de PFA en Sytse Ybema (over uit Noorwegen) van Sustainovate ingingen op de laatste ontwikkelingen in de wetenschap en de techniek.

Voor de aanwezigen was er nog een leuk kerstcadeau: een fotogids voor de zogenoemde ‘meso-pelagische’ vissoorten in de noordoost-Atlantische Oceaan. Het gaat hierbij om vissoorten met vaak afschrikwekkend uiterlijk (rare vormen, grote bekken, enorme tanden en lichtgevende organen), die in diep water (200-1.000 meter) worden gevangen tijdens de visserij en surveys. De vissen worden gefotografeerd zoals ze aan dek komen, en dan zien ze er vaak heel anders uit dan op de ‘mooie’ tekeningen die doorgaans in vissengidsen staan. Het boek dat is uitgereikt is nog een conceptversie. Het is de bedoeling dat er binnenkort een definitieve versie komt van deze samenwerking tussen Wageningen Marine Research en de PFA. Op de foto met het boek Martin Pastoors.