Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Zeeuwse ondernemers rentmeesters op Waddenzee

Kennismaking noordelijke Statenleden met mosselkweek

HARLINGEN – Statenleden van de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen waren vorige week vrijdag te gast op de BRU 12 ‘Wolfert Franke’. De politici waren uitgenodigd door de PO-Mosselcultuur om geïnformeerd te worden over de activiteiten van Zeeuwse kwekers op de Waddenzee. ,,Alhoewel onze sector veel actief is in het noorden, zijn we wij daar maatschappelijk en bestuurlijk onvoldoende aanwezig. Ons initiatief werd door een geïnteresseerd publiek positief ontvangen’’, zegt PO-secretaris Addy Risseeuw.

Mosselkweek op de Waddenzee is volledig in Zeeuwse handen. PO-voorzitter Edie Engels benoemde in zijn welkomstwoord dat de ondernemers uit Zeeland beseffen te gast te zijn en rentmeester willen zijn. ,,De Bruse kwekersvoorman Cees Otte (BRU 14 ‘Luctor et Emergo’) vertelde over het mosselkweekproces in de praktijk. Nathalie Steins van Wageningen Marine Research en het Regiocentrum Yerseke vertelde over het intensieve onderzoek en de samenwerking daarin met de mosselsector. Corrie Nagel (HA 31/bestuurslid vissersvereniging Hulp in Nood) was als enige noordelijke (garnalen)wadvisser aan boord en gaf de aanwezigen mee dat bij de actualisering van het Mosselconvenant rekening zal gehouden moeten worden met de medegebruikers.

Met koks aan boord was het op deze laatste dag van het zomerreces goed toeven aan boord van de BRU 12.

Statenleden mosselkotter BRU 12 Cees Otte