Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vergunning voor overlevingsproeven vertraagd

Kamer wil uitzondering voor scholdiscards in tongvisserij

DEN HAAG – De Tweede Kamer bepleit een uitzondering op de aanlandplicht voor scholdiscards. Zonder meer een uitzondering voor scholletjes aanvragen is volgens het ministerie kansloos.

Dat zei staatssecretaris Martijn van Dam vorige week in de Tweede Kamer. Hij wil die uitzondering daarom ook niet nu alvast aanvragen. De volgorde van het ministerie is: eerst praktijkonderzoek doen en als daaruit blijkt dat de overleving hoog genoeg is dan in Brussel een uitzondering op de aanlandplicht bepleiten.

Van Dam reageerde daarmee op een motie die ingediend werd door CDA’er Erik Ronnes, mede namens partijgenoot Geurts en de SGP en VVD. Ondanks verzet van de staatssecretaris werd de motie afgelopen dinsdagmiddag door een meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen.

Volgend jaar vallen scholletjes in de gerichte tongvisserij met 80 mm onder de aanlandplicht. De Tweede Kamer beseft dat dit onwerkbaar wordt, dat de nelevingsgezindheid jegens de aanlandplicht minimaal lijkt en dat de visserijsector niet aan het onmogelijke gehouden kan worden. De regering wordt daarom verzocht voor 2018 een uitzondering te verkrijgen voor het discarden van schol in de gerichte tongvisserij en ondertussen onderzoek naar hoge overleving te ondersteunen.

Het overlevingsonderzoek is trouwens ernstig vertraagd door het lang uitblijven van de benodigde vergunning voor dierproeven. Van Dam zei vorige week in de Tweede Kamer dat de dierproefvergunning inmiddels is afgegeven, maar hij kwam daar een dag later schriftelijk op terug. De Centrale Commissie Dierproeven besluit vandaag – vrijdag 17 februari – over een aangepaste aanvraag.

Van Dam stelt in die brief dat de vergunningaanvraag in december vorig jaar is ingediend door Wageningen Marine Research, maar niet geheel voldeed aan de voorwaarden. ,,Waarom staat er niet gewoon (ruiterlijk) in de brief dat de procedure feitelijk al vanaf voorjaar 2016 loopt?’’, vraagt VisNed zich via Twitter af. Conform nieuwe regelgeving blijkt zo’n vergunning langs drie commissies te moeten, en is de CCD de laatste stap. VisNed-directeur Pim Visser: ,,Het is om stapelmesjogge van te worden.’’

UK 33, GO 23, GO 31

Bij de UK 33 zijn vorige week in Den Helder al technische voorbereidingen getroffen voor de proeven komend voorjaar om wetenschappelijk bewijs voor overleving van schol te leveren. Onder de bak komen dan speciale bakken te staan. In totaal wordt de platvis drie weken gemonitord, dus ook na binnenkomst nog minimaal vijftien dagen in het lab. Naast de UK 33 doen de GO 31 en GO 23 mee aan het onderzoek, beide zuidkotters hebben in 2015 ook overlevingsproeven gedaan.

De onderzoeksresultaten aan boord van de pulskotters waren toen dat 4 tot 28 procent van de scholletjes 21 dagen na de vangst nog leefde. In de stortbak bleek het percentage levende scholletjes circa 90 procent te zijn; wanneer deze gelijk in de overlevingsunits werden geplaatst bleef gemiddeld 28 procent en maximaal 67 procent in leven. Wanneer de scholletjes aan het eind van de verwerkingsband onder de bak werden gepakt zakte het overlevingspercentage naar 0 tot 34 procent.