Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Moties om pulstechniek te behouden

Kamer steunt pulsvissers volop

DEN HAAG – Het kabinet heeft de volle steun van de Tweede Kamer om in Europa krachtig op te komen voor de Nederlandse pulsvissers.

Dat bleek afgelopen dinsdagmiddag overduidelijk tijdens de stemmingen van de moties die twee weken geleden waren ingediend in het plenaire pulsdebat.

De Tweede Kamer nam CDA-moties aan om een EU-verbod op de pulskorvisserij te voorkomen en afspraken met andere lidstaten te maken om toegang tot hun wateren te behouden. Beide moties waren ondertekend door alle regeringspartijen. Dat geldt ook voor de aangenomen motie van de ChristenUnie om aflopende pulsontheffingen te verlengen. VVD-moties werd aangenomen om als regering naast de pulsvissers te blijven staan en in overleg met banken voldoende krediet te creëren om door te kunnen blijven vissen met innovatieve technieken en tevens om toekomstperspectief voor de visserij op de Noordzee uit te werken.

Een SGP-motie werd aangenomen waarin minister-president Mark Rutte wordt gevraagd zich in EU-verband in te zetten voor behoud van de pulsvisserij. De door het Forum voor Democratie ingediende motie voor onderzoek naar permanente legalisering van de pulsvisserij werd ook aangenomen, waarna Thierry Baudet gelijk aan de regering vroeg om een brief met een toelichting hoe ze dit gaat aanpakken.

Moties van de Partij voor de Dieren om de boomkorvisserij te verbieden en beschermde gebieden op de Noordzee te sluiten voor bodemberoerende visserij werden verworpen.