Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Netwerkbijeenkomst Duitse visserijkoepel

Jubileum op Fischereitag

EMDEN – Het overkoepelende Deutsche Fischerei-Verband organiseert jaarlijks een Fischereitag, een evenement waar de hele Duitse visserijketen bij elkaar aan tafel komt. Vooral om te netwerken. Dit jaar een uitgestelde jubileumviering, want het verband bestaat en functioneert al anderhalve eeuw. Ook Nederlandse visserijbestuurders met grote en kleine belangen in Duitsland waren present. Gerrit Kraak (BRA 2) doet verslag. Kraak wordt volgende maand docent Visserijkunde en Nautische vakken bij de ROC Kop van Noord-Holland.

,,Dinsdagmorgen vroeg haal ik neef Dirk Kraak op om samen naar Emden af te reizen. Na twee en een half uur reizen en inchecken in het hotel voegen we ons bij Dieter Hullmann, onze voorman van de PO Elsfleth. Als ook Louwe Post uit Urk zich bij ons voegt is de gehele afvaardiging van onze producentenorganisatie compleet.

De gehele Duitse visserij is op de Fischereitag vertegenwoordigd. Van hengelaars tot aan de beroepsvissers vergaderen tijdens dit evenement met elkaar. De verschillende afdelingen van het Deutsche Fischerei-Verband doen dit uiteraard los van elkaar, maar waar nodig ook gezamenlijk. En niet alleen vissers zijn aanwezig. Alle partijen die met visserij in Duitsland van doen hebben komen hier bij elkaar: vissers, ministeries, uitvoerende ambtenaren en beleidsmakers.

Pluspunt

Om 12.00 uur begint voor ons de eerste vergadering: de vergadering van het Verband der Deutschen Kutter- und Küstenfischer e.V. De problemen in de visserij komen pijnlijk naar voren. Hoe jammer het is dat de pulsvisserij afgelopen jaar verboden werd. Hoe dramatisch het gesteld is in de Oostzee en het Kattegat met de visserij op kabeljauw (dorsch) en haring. 

Voor de Duitse Oostzeevissers is volgend jaar alleen een bijvangstquotum van honderd ton kabeljauw beschikbaar voor de platvisserij. De schol-TAC in de Oostzee is verhoogd, met de verplichting dat er een selectief vistuig wordt gebruikt om kabeljauw zoveel mogelijk te ontzien. Gerichte visserij op kabeljauw is voor Duitse Oostzeevissers verboden. Wat ik begrepen heb is dat er nu onderzocht gaat worden hoe gedupeerde vissers economisch ondersteund kunnen worden, een saneringsregeling is in de maak.

Ook wordt er gesproken over het Brexit Adjustment Reservefonds (BAR). Vanuit dit fonds moet er financiële ondersteuning komen voor de bedrijven die getroffen zijn door de Brexit. Vanuit de Europese Unie is hiervoor aan Duitsland 660 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarvan 60 miljoen euro speciaal voor de getroffen Duitse visserijsector. Afgesproken wordt dat er nu snel gekeken gaat worden hoe deze gelden beschikbaar gesteld kunnen worden. Die toezegging om te komen tot een goede invulling van het BAR-geld is voor ons een plus.

Merkel

Na de eerste vergadering is ’s middags om vijf uur de officiële opening van de Deutscher Fischereitag. Ter ere van het 150-jarige bestaan van het verband heeft scheidend bondskanselier dr. Angela Merkel een videoboodschap ingesproken. Eigenlijk zou dit vorig jaar groots gevierd worden in de hoofdstad Berlijn, maar door de corona-pandemie heeft dit geen doorgang kunnen krijgen. 

De burgemeester van Emden heet de tweehonderd aangemelde gasten van harte welkom. Emden is een belangrijke zeehaven aan de Eems-Dollard, was dat historisch ook voor de haringvisserij (met Nederlandse opvarenden op de loggers), en lang geleden een vrijhaven voor Hollandse en Vlaamse protestanten.

Het diner met alle gasten wordt genuttigd in een prachtig kerkgebouw, nieuw gebouwd met veel elementen van de oude grote kerk op die plaats en nu stadsbibliotheek en cultureel centrum. Er staat veel vis op het menu. Wat is dit toch een fantastisch product! We smullen dan ook heerlijk van alles wat geboden wordt. ’s Avonds spreken we nog lang na met gelijkgestemden, op zoek naar oplossingen om problemen het hoofd te bieden en onze visserijbedrijven op koers te houden.

De volgende morgen vertrekken Dirk en ik weer richting thuishaven Den Helder. Huiswerk genoeg te doen. De Duitsers knopen er nog een vergaderdag aan vast.''

Veel vis op de dis.

Foto: Tafelbezetting tijdens de vergadering van het Verband der Deutschen Kutter- und Kütterfischerei. Van links naar rechts: Bernd Söntgerath (Seefischereimanagement und Kontrolle), Alois Bauer (Fischerei Ministerialdirigent EU-Politik), Dirk Sander (voorzitter Verband der Deutschen Kutter- und Küstenfischer), Peter Breckling (Deutschen Fischerei-Verbandes e.V.) en Hermann Pott (Fischereistruktur und Marktpolitik).