Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
O 229 wordt Z 188 ‘Hillie’

Joos de Ridder breidt Vlaamse vloot uit

URK/OOSTENDE – Joos de Ridder (58) uit Urk breidt zijn Vlaamse kottervloot uit. De O 229 ‘Liberty’ wordt inclusief rechten overgenomen van de Zeeuwse gebroeders Gilles en Jan Siereveld. Siereveld gaat verder met alleen de Z 56.

Bij de Belgische overheid heeft De Ridder het registratienummer Z 188 ‘Hillie’ aangevraagd. Afgelopen voorjaar is de kotter in Oostende omgebouwd voor de kreeftjesvisserij, afgelopen weken werd de mattenvisserij beoefend. De bedoeling is dat de O 229 volgende week naar de Urker haven komt voor wat kleine aanpassingen en omnummering.

Onder Belgische vlag heeft De Ridder ook de O 187 ‘Grietje Hendrika’ en de Z 189 ‘Cornelis Gerrit’ in de vaart. Kreeftjesvisserij is de hoofdactiviteit, maar de beide Eurokotters zijn nu respectievelijk actief met de matten in Het Kanaal en met de sumwings op de Noordzee. Naast de twee Vlaamse kotters heeft De Ridder de bokker UK 189 ‘Gert Jan’ met zetschipper Cornelis de Vries in de vaart; nadat vorige week één van de tuigen brak zijn in de haven van Harlingen sumwings ingestoken.

Op het Urker industrieterrein (De Pan) laat De Ridder een nieuwe rederijloods bouwen. Afgelopen week sloeg kleinzoon Bram symbolisch de eerste paal.