Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Deelnemersveld van 116 palingrokers

Jelle Dekkers is Nederlands Kampioen Palingroken 2019

KORTENHOEF – Jelle Dekkers uit Enkhuizen is de winnaar geworden van het Nederlands Kampioenschap Palingroken afgelopen zaterdag in Kortenhoef. Hier streden 116 deelnemers uit het hele land om de felbegeerde trofee. Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau en deze dag jurylid, doet kort verslag.

,,Het door de Vechtplassen Palingrook Commissie georganiseerde evenement mag elk jaar rekenen op duizenden bezoekers, die langs de deelnemers trekken op de Kortenhoefsedijk in het lange lintdorp Kortenhoef (nabij Hilversum). De bezoekers zagen ook tijdens deze 26ste editie van het NK Palingroken een grote diversiteit aan rookovens en aan kramen, met vaak een sfeervolle aankleding in de stijl van de (visserij)gemeente van herkomst. Het maakt het geheel tot een kleurrijke manifestatie.

Zowel beroepsrokers als hobbyrokers waren de hele middag druk in de weer om de mooiste en natuurlijk meest smaakvolle paling te roken tijdens deze 26ste editie van het NK Palingroken.

Elke deelnemer levert aan het eind van de vastgestelde rooktijd – het startschot was om 12.00 uur en om 15.00 uur diende men de palingen in te leveren bij de jury – een zestal palingen in: drie stuks voor beoordeling door de jury en aanvullend drie stuks die worden verkocht.

Door de jury werd uit alle 116 inzendingen een voorselectie gemaakt op basis van uiterlijk en gevoel. De kwaliteit in algemene zin bleek heel hoog dit jaar; de reden dat een uiteindelijke selectie van maar liefst 25 inzendingen uitvoerig werd geproefd. Aspecten als zoutgehalte, rook(smaak), textuur en algemene indruk werden door alle zes juryleden beoordeeld. Nadat de scorelijst was opgesteld moest zelfs nog een herhaalde proeverij uitwijzen wie de uiteindelijke kampioen werd.

Dat werd Jelle Dekkers uit Enkhuizen; hij mocht de glanzende bokaal in ontvangst nemen. Niet voor het eerst. Ook in 2016 was hij de beste. Zilver was er voor Jan Rompelman uit Burgerveen, het brons ging naar Ben Roersma uit Sint Annaparochie. De Urker familie Gnodde ging er vandoor met de Presentatieprijs.

Winnaar Jelle Dekkers met de gouden palingbokaal. Van de 25 beste rokers komen er 15 uit voormalige Zuiderzeeplaatsen als Enkhuizen (zoals Dekkers), Harderwijk en Elburg.Winnaar Jelle Dekkers met de gouden palingbokaal. Van de 25 beste rokers komen er 15 uit voormalige Zuiderzeeplaatsen als Enkhuizen (zoals Dekkers), Harderwijk en Elburg.

Goed doel

De opbrengst van de (wedstrijd)palingen gaat altijd naar een goed doel. Dit jaar mocht de Mentelity Foundation zich verheugen op een vette opbrengst. Oprichtster Bibian Mentel werkt met haar team hard om kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke uitdaging te informeren over de talloze mogelijkheden op het gebied van bewegen met een fysieke uitdaging. De Vechtplassen Palingrook Commissie had zelf ook een kraam waar gerookte paling gekocht kon worden en waarvan de opbrengst ook voor het goede doel was.’’