Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nieuwbouw HK 85 in eigen beheer in Lauwersoog

Jan Foppen koopt werf Fred van den Broek

LAUWERSOOG/HARDERWIJK – Visserijbedrijf Jan Foppen uit Harderwijk heeft de scheepswerf van Fred van den Broek in Lauwersoog gekocht. Het eerste project is de nieuwbouw van een garnalenkotter HK 85 in eigen beheer. Klaas Bouma wordt bedrijfsleider.

De nieuwe HK 85 wordt min of meer een kopie van de HK 81 ‘Hannah’. Maar wel in een modern jasje gestoken, aldus Jan Foppen. Tekeningen van deze voormalige WR 212 en TX 50 zijn opgevraagd bij Technisch Bureau Gommers in Zeeuws-Vlaanderen. Een cascobouwer wordt gezocht. De Harderwijker nieuwbouwer gaat volgend jaar bemand worden door de Urker broers Maarten, Jan en Paulus Hakvoort, die nu op de huidige HK 81 van Foppen vissen.

Van links naar rechts: Fred van den Broek, Jan Foppen en Klaas Bouma.Van links naar rechts: Fred van den Broek, Jan Foppen en Klaas Bouma.

De werf van Fred van den Broek – waar vijf jaar geleden de laatste kotters een hellingbeurt ondergingen - wordt door Foppen niet alleen gekocht voor nieuwbouw van de HK 85. Ook de eigen vloot komt er natuurlijk straks voor onderhoud. Daarnaast bezint Foppen zich op exploitatie van de enorme kavel bij de werf. Wat het precies wordt, weet Foppen nog niet. Maar enkele ideeën wil hij wel prijs geven: het bouwen van rederijloodsen en/of het beginnen van een eigen garnalenzeefstation.

Foto: Jan van der Veen - Bij NG Shipyards aan de haven van Lauwersoog wordt in eigen beheer voor Foppen de voormalige GM 6 omgebouwd en vernummerd in HK 83 en de voormalige VL 219 omgenummerd in HK 84.Foto: Jan van der Veen - Bij NG Shipyards aan de haven van Lauwersoog wordt in eigen beheer voor Foppen de voormalige GM 6 omgebouwd en vernummerd in HK 83 en de voormalige VL 219 omgenummerd in ...

Alles bij elkaar heeft Foppen momenteel vijf garnalenkotters (vier Harderwijker nummers plus de ZK 92), en daar komt dus straks de nieuwe HK 85 bij. Als de nieuwbouwer klaar is stapt Bas van der Meulen (nu HK 80 ‘Sarah’) over op de HK 81. Voor de HK 80 wordt dan een nieuwe schipper gezocht, net als nu voor de HK 82 ‘Jan’ waarop Klaas Bouma schipperde. Afgelopen weekend spraken Foppen en Bouma met kandidaten.

Foto: Jan van der VeenFoto: Jan van der Veen

Dit jaar komt ook de HK 83 ‘Zuiderzee’ in de vaart, de voormalige GM 6/LO 9 die nu onder regie van Bouma wordt verbouwd in een loods van NG Shipyards. Ook wordt daar gewerkt aan ombouw van de aluminium palingvlet HK 84 ‘Vischpoort’, de voormalige VL 219.