Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
EELRIC opgestart

Internationale samenwerking voor doorbraak in palingkweek

WAGENINGEN – EELRIC is een internationaal kennisplatform waarin wetenschappers gaan samenwerken om tot belangrijke doorbraken op het gebied van palingkweek te komen. Vorige week werd in Wageningen het startsein gegeven.

Na decennia van onderzoek is het bij de voortplanting van Europese paling in gevangenschap nog steeds niet gelukt om verder te komen dan het stadium van larfjes. Wetenschappers slagen er maar niet in de larfjes aan het eten te krijgen, waardoor de jonge palinkjes na enkele weken sterven.

EELRIC is een initiatief van Wageningen UR en Stichting DUPAN en staat voor Eel Reproduction Innovation Centre. Door internationale samenwerking hoopt men binnen afzienbare tijd een oplossing te vinden en doorbraken te forceren.

Gastheer Martin Scholten noemde in zijn welkomstwoord tot het internationale gezelschap van palingexperts op het startsymposium de gerookte paling een Nederlands icoon, zoals onze tulpen en klompen. Nederland staat ook wat omzet met paling betreft op de eerste plaats in de wereld. Gezien de terugloop van het aalbestand en de ingrijpende waterwerken die een trekvis als paling in de weg zitten, ziet Scholten het realiseren van aalreproductie in gevangenschap als een enorme wetenschappelijke en sociale uitdaging.

Meer informatie over EELRIC is te lezen op de site.