Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Alternatieve bemonstering met span op IJsselmeer en Markermeer

IJsselmeervissers enthousiast

HOORN – IJsselmeervissers reageren enthousiast op de vergelijkende vangstbemonstering op het IJsselmeer en Markermeer.

De afgelopen weken viste de HN 3 eerst in span met de VD 64 op het IJsselmeer en daarna met de HK 8 op het Markermeer (en de laatste dag nog een keer op het IJsselmeer) met een op Urk gemaakte A-toomkuil van adviesbureau ATKB. Ter vergelijking werd er samen opgevist met het onderzoeksvaartuig ‘Stern’, waarmee de reguliere bemonstering met de verhoogde boomkor werd uitgevoerd.

Aanwezige vissers waren enthousiast over de resultaten met de A-toomkuil en deelden foto’s van de grootste vangsten. ,,Wat wij vingen was niet verkeerd’’, zegt Jan Last uit Hoorn. Maar Last beseft goed dat de A-toomkuil minstens twaalf groter is dan de verhoogde boomkor en dat de resultaten – verhouding tussen soorten en lengteklassen - nog uitgewerkt moeten worden door Wageningen Marine Research. ,,Ook tegen collega’s zeg ik: het is te vroeg om conclusies te trekken.’’

Grote verschillen

In trekjes van 15-20 minuten haalden de beroepsspanvissers een emmer tot een uitschieter van tien kisten vis binnen. Verschillen tussen dag en nacht waren erg groot. Vangsten waren erg divers, met kleine baarsjes en pos in de meerderheid.

De weercondities waren voortreffelijk. Alle partijen - onderzoekers en vissers – waren zeer te spreken over de samenwerking.

Jsselmeervissers zijn fel gekant tegen vangstadviezen om de schubvisvisserij nog verder te beperken. Er wordt nog maar 15 procent van de nettenmerkjes gebruikt. Om tot een gedragen vangstadvies te komen hebben de Stichting Transitie IJsselmeer (STIJ) en Wageningen Marine Research bij de overheid subsidie aangevraagd voor een alternatief bemonsteringsproject met een Atoomkuil. De uitvoering van het project was in handen van ATKB.