Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nieuwbouw Volendam, uitbreiding Edam, sluiting Puurs

Huzarenstuk Klaas Puul

VOLENDAM – Een enorme operatie dit jaar bij Klaas Puul. Met nieuwbouw, uitbreiding, een dubbele verhuizing, reorganisatie, een jubileumviering en ook nog eens een fusie met zalmgigant Foppen. Een huzarenstuk, zegt architect Gert de Vries tegen directielid Sander van den Berg.

In 2014 besloot de directie van Klaas Puul dat de huisvesting aan de Lupinestraat niet toekomstbestendig voor het bedrijf was. Klaas Puul had stap voor stap bijgebouwd en zo de halve straat in gebruik genomen. Voor een modern foodbedrijf was die huisvesting van de Volendamse hoofdvestiging niet houdbaar, stelt Sander van den Berg.

Groeien

,,Los van het grote pelatelier in Marokko hadden we drie locaties waar een overlap van activiteiten plaatsvond: Volendam en Edam in Nederland en Puurs in België. Versnipperd dus, bepaald niet ideaal. De vraag die wij ons stelden was: Hoe gaan we de gewenste groei faciliteren? Met als speerpunt de handel en productie in verse garnalen om daarin verder door te groeien, maar tegelijkertijd het behoud van het diepvriessegment. Dat werd een ingewikkelde puzzel waarvoor we ook de tijd hebben genomen om die te leggen. We hebben wel twintig opties beoordeeld op haalbaarheid. Ook die van centrale nieuwbouw in Purmerend. Maar dat lag niet alleen gevoelig, het zou ook de duurste optie zijn vanwege de kapitaalvernietiging in Edam. Gekozen werd voor nieuwbouw in Volendam en uitbreiding in Edam en tegelijk sluiting in België. Dit alles in een tijdsbestek van 18 maanden! Voor de financiering van de plannen verkocht Puul een meerderheidsbelang aan investeringsmaatschappij H2 Equity Partners.’’

Zeven inpaklijnen. Het aantal medewerkers in Volendam is teruggebracht naar 60 fte.Zeven inpaklijnen. Het aantal medewerkers in Volendam is teruggebracht naar 60 fte.

Puul wil het beste. De gemaakte shortlist met architectenbureau’s leidde naar Bessels architekten & ingenieurs in Twello, een bureau met veel expertise in de foodindustrie. Eigenaar Herman Bessels deed het voorwerk, Gert de Vries werd namens Bessels projectleider. Van de kant van Klaas Puul werd het project vanaf de ontwerpfase begeleid door Aart Leijnse en Carlo Smolders. Sander van den Berg zat samen met Rutger Jan Vlek en Joris Kaak van H2 in de stuurgroep.

Kennis voedselveiligheid

,,Met een investering van 15-16 miljoen euro voor de boeg willen we absoluut geen fout maken, en daarom moet er dus heel kritisch worden meegekeken’’, zegt Van den Berg. De Vries: ,,Wij van Bessels onderscheiden ons met gedegen kennis van voedselveiligheid, certificeringen, hygiënevoorzieningen en bijbehorende routingen. Het gaat daarbij om de details. Het verschil zie je pas als het fout gaat.’’ Van den Berg: ,,We hebben de ambitie om met dit bedrijf volgend jaar BRCgecertificeerd te worden. Dat moet probleemloos gaan. En dus moet Bessels daar, vanaf fundering tot dak, met alle materiaalkeuzes rekening mee houden. Aan het team van Bessels met al hun ervaring hadden we ook een uitstekend klankbord, er werd met ons meegedacht. Een voorbeeld van dat meedenken is de hoogte van de plafonds om de valhoogte van je producten te optimaliseren.’’ De nieuwbouw in Volendam was op een bestaande lege kavel in de woonwijk naast het oude bedrijf en louter bedoeld voor versverpakking. Met minder activiteit en minder vrachtverkeer dan voorheen, benadrukt Van den Berg. Overige activiteiten zijn overgeheveld naar Edam.

Koeling in de verpakkingsruimte voor een optimale kwaliteit folie.Koeling in de verpakkingsruimte voor een optimale kwaliteit folie.

Op het industrieterrein daar werd de bestaande fabriek voor de garnalenkokerij en diepvrieshandel tegelijk uitgebreid. De Belgische activiteiten zijn ook naar Edam verhuisd. Afgelopen zomer vonden de verhuizingen plaats. De oude panden in Volendam gaan zodra die helemaal leeg zijn terug naar het vastgoedbedrijf van de familie Mooijer. De kleinschalige zalmproductie wordt nog overgeheveld naar Foppen in Harderwijk. Bessels werd betrokken bij de noodzakelijke bestemmingsplanwijziging en buurtgesprekken, voerde met het oog op bezorgde buurtbewoners schaduwstudies uit en berekende de milieubelasting. Tijdens het heien werden zeecontainers geplaatst om geluidsoverlast in de woonwijk te dempen.

Getrapt

Om de buurt tegemoet te komen is de nieuwbouw aan de straatkant lager uitgevallen dan mocht. Aan de voorkant is het pand 9,5 meter hoog, aan de achterkant 12,00 meter. Er is aangehaakt aan een bestaand administratiekantoor van 15 meter breed en daar is 60,5 meter aangebouwd. De nieuwbouw op de begane grond is 3.300 vierkante meter, over twee bouwlagen is dat bij elkaar 5.700 vierkante meter. Aan de Hamerstraat in Edam is over drie bouwlagen met een hoogte van 16 meter in totaal 3.360 vierkante meter bijgekomen.

Sander van den Berg en architect Gert de Vries voor de ingang van het nieuwe pand van Klaas Puul aan de Hyacintenstraat in Volendam.Sander van den Berg en architect Gert de Vries voor de ingang van het nieuwe pand van Klaas Puul aan de Hyacintenstraat in Volendam.


Toen hij vorig jaar zomer met zijn kleinkinderen de eerste paal sloeg voor de nieuwbouw van Klaas Puul aan de Lupinestraat, zag oprichter Evert Mooijer (Puul) al uit naar de feestelijke jubileumviering in 2018. Dit jaar bestaat het garnalenbedrijf Klaas Puul 50 jaar. Het jubileumfeest met Volendamse artiesten is doorgegaan op de geplande datum (16 juni), alleen voor eigen personeel, zonder externe relaties. En zonder Evert Puul (70), hij overleed in april dit jaar.

In januari dit jaar werden het eerste gesprek gevoerd over fusie van Klaas Puul Beheer met de Foppen Groep in Harderwijk tot Dutch Seafood Company. Een batterij aan deskundigen werd door de partijen ingeschakeld: de corporate finance specialisten Squarefield en Quore Capital, de accountantskantoren EY en KPMG en drie advocatenkantoren (Allen & Overy, JanssenBroekhuysen en Houthoff). In juni werd de voorgenomen fusie bekend gemaakt. Een maand later gaf de Autoriteit Consument & Markt groen licht voor de krachtenbundeling: ,,De ACM heeft geen reden om aan te nemen dat de voorgenomen concentratie de daadwerkelijke mededinging op de Nederlandse markt of een deel daarvan op significante wijze zou kunnen belemmeren.’’