Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Maatjes in de belangstelling

Hollandse Nieuwe in brons en op film

KATWIJK – Het nieuwe haringseizoen laat zeker nog een half jaar op zich wachten, maar de Hollandse Nieuwe staat momenteel al volop in de belangstelling in haringdorp Katwijk. Eind vorig jaar werd op de Boulevard van Katwijk het bronzen beeld ‘Maatjes’ onthuld, van de in 2017 overleden kunstenaar Gerard Brouwer. De plaatsing van het 2,5 meter hoge kunstwerk van vijf mannen die in een haring happen werd mede mogelijk gemaakt door donaties van onder andere Haasnoot Vis, Haringhandel A. Hoek en Parlevliet & Van der Plas.

Op vrijdag 18 januari gaat in de Vredeskerk in Katwijk de film ‘Hollandse Nieuwe’ in première, over de eenzame haringverkoper Leen, die elke dag z’n kraam opzet aan de Uitwatering in Katwijk. Het is de eerste (korte) film van regisseur Ruben van Duijn, die de film kon realiseren na een succesvol afgeronde crowdfunding-actie. Na vertoning in Katwijk, in het kader van het Warm Winter Fest (een muziek/cultuurfestival in het centrum van Katwijk aan Zee), gaat de film langs diverse filmfestivals wereldwijd.

Nog meer haringvisserijnieuws: dit weekend begint de nieuwe musical Op Hoop van Zegen aan een reeks van honderd voorstellingen. Herman Heijermans, op wiens toneelstuk de musical is gebaseerd, deed zijn inspiratie op in Scheveningen en ook in Katwijk, waar de beroemde schrijver enkele jaren woonde.