Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Albert Hoekman laat bedrijf aan dochter Lenie over

Hoekman Maritiem verhuisd

URK – Scheepsmakelaar Hoekman Maritiem is voortaan gevestigd in Nunspeet. Oprichter Albert Hoekman (85) heeft zich teruggetrokken uit het Urker bedrijf, dat nu alleen gerund wordt door dochter Lenie Hoekman.

Het bedrijf hield kantoor aan De Reede op Urk, de woning van Albert en echtgenote Joke. De woning is verkocht en deze week overgeschreven. Het echtpaar Hoekman woont nu in het Urker verzorgingstehuis Het Dok. Het postadres van Hoekman Maritiem blijft op Urk: Postbus 42, 8320 AA. Maar het kantoor is verhuisd naar Nunspeet (Kuntzestraat 170), de woonplaats van Lenie Hoekman.

De opa van Albert Hoekman begon in 1890 samen met zijn broers een smederij aan de Urker Westhaven, het begin van Machinefabriek Hoekman, die in 1914 de eerste motor op een Urker vissersschip installeerde. De familie Hoekman heeft veel mogen betekenen voor de Urker vissersvloot. In de jaren tachtig - toen verhuisd was naar de Klifkade - kwam de machinefabriek in zwaar weer en werd het overgedaan aan twee neven Hoekman (A. & L. Hoekman).

Albert Hoekman startte toen direct als internationaal scheepsmakelaar, gespecialiseerd in vissersschepen, nieuwe en tweedehands mariene motoren en reserveonderdelen daarvoor en hulpsets. Dankzij goede relaties met andere maritieme bedrijven kunnen er ook taxaties, reparaties en logistieke zaken worden geregeld. Dochter Lenie kwam in 2005 in de zaak, en doet de zaak alleen sinds haar vader zich vorig jaar om gezondheidsredenen terugtrok uit de firma.

Tijdens een bezoek aan Het Dok komen de verhalen boven. Albert Hoekman glimlacht, vooral van de internationale contacten genoot hij. Dag en nacht was Hoekman actief. Voor tientallen kotters werden zowel binnen als buiten Europa nieuwe kopers gevonden. Trots is hij op de bemiddeling van passagiersschepen vanuit Duitsland naar Israël. Een periode van loslaten en afscheid is nu aangebroken.

Hoekman Maritiem bemiddelt in de verkoop en aankoop van diverse typen schepen, maar de meeste schepen waarvoor een koper wordt gezocht zijn vissersschepen of bijzondere werkschepen. Vorig jaar bemiddelde Hoekman Maritiem onder andere bij de koop en verkoop van een Nederlands, Engels en Afrikaans vissersvaartuig.

,,Door ons jarenlange opgebouwde netwerk van internationale contacten met eigenaren en collega shipbrokers weten we vaak snel, concreet en met goede voorwaarden partijen bij elkaar te brengen’’, zegt Lenie. ,,Op dit moment is er vooral vraag naar kotters bij voorkeur met licenties/quota onder Nederlandse of Belgische vlag. Als er eigenaren zijn die verkoop of koop overwegen, neem dan contact op via 06-54262325 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..’’