Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nieuw ontwerp SBB Herman Jansen in opdracht van Albert Romkes

Hoekman bouwt optimale twinrigger UK 24

URK – Albert Romkes heeft Hoekman Shipbuilding opdracht gegeven voor de bouw van een nieuwe UK 24 ‘Zuiderkruis’. Met het casco van de hekkotter met gesloten shelterdeck wordt volgend voorjaar in Polen gestart, de oplevering is medio zomer 2020. De twinrigger komt van de tekentafel van Scheepsbouwkundig Bureau Herman Jansen. Een compleet nieuw ontwerp, zegt een opgetogen Hernand Jansen. De afmetingen worden 27,75 lang en 8 meter breed. In de machinekamer komt een ABC-hoofdmotor, die gaat draaien voor 800 pk. De schroef krijgt een diameter van drie meter.

Vorig jaar verkocht Albert Romkes zijn flyshooter UK 24, de huidige UK 242 ‘Kleine Jan’. Voor de uitwerking van zijn nieuwbouwplannen heeft Romkes de tijd genomen en niet alleen in Europa uitgebreid rondgekeken, maar ook in Zuid-Afrika en de VS heeft hij zich georiënteerd. Twinriggen is nieuw voor hem. Heel bewust kiest Romkes voor één vangsttechniek en een optimaal schip daarvoor te laten bouwen in plaats van een multipurpose-vaartuig. Bij meerdere technieken moet je altijd compromissen sluiten, motiveert Romkes. Belangrijk uitgangspunt voor de nieuwbouw is het brandstofverbruik. ,,Ik wil niet meer dan 9 ton gasolie per week verbruiken, want we willen niet wakker hoeven te liggen van de gasolieprijs.’’ Voor flexibiliteit in zijn visserijbedrijf houdt Romkes een Kanaalvergunning, waardoor hij in de wintermaanden eventueel zou kunnen uitwijken om in Het Kanaal met de borden te vissen. De afbouw is straks in de Urker thuishaven bij hoofdaannemer Hoekman voor de deur. Piet Brouwer Elektrotechniek doet de elektrische installatie. L. Post & Zonen het timmerwerk, de vangstverwerking komt van de VCU-TCD en Kynde & Toft levert de lieren en verzorgt de hydrauliek.