Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Drijver nieuwe voorzitter VisNed

‘Het geluid van de visserman in Den Haag laten klinken’

TEXEL – Je moet gewoon je werk doen en je verantwoordelijkheid nemen als je gevraagd wordt. Aldus Maarten Drijver (57). Het bestuur van VisNed heeft hem gekozen als nieuwe voorzitter.

Sinds vorig jaar hanteerde de Texelse voorman Maarten Drijver als interim de voorzittershamer van de landelijke kotterorganisatie, nadat voorzitter Mark Goedhart een half jaar na zijn benoeming de pijp al aan Maarten gaf. Ook letterlijk dus. Goedhart zei hevig teleurgesteld te zijn in de nationale verdeeldheid en het onderlinge wantrouwen in de visserijsector. Drijver was vice-voorzitter.

Drijver glimlacht als hem gevraagd wordt naar de motivatie om de voorzittershamer te hanteren. Wat mogen we van hem verwachten? De nieuwe voorzitter is daar kort en duidelijk over. ,,We gaan ons stinkende best doen om het geluid van de visserman in Den Haag en Brussel te laten klinken. Ik merk dat daar behoefte aan is. Daar moet ik het ook van hebben, van mijn sectorkennis. Ik ben visserman, dat vormt mijn hele denken.’’

Als visserman maakte Drijver in 2004 zijn laatste reis en werd vervolgens bestuurlijk actief. Eerst als voorzitter van de CIV Texel en daarna ook als voorzitter van de PO Texel. Samen met neef Marc is Drijver eigenaar van de garnalenkotter TX 33, bovendien heeft Drijver een belang in de pulskotter TX 38.

Als vicevoorzitter van VisNed is Kees van Beveren gekozen. Van Beveren volgde vorig jaar Jaap Hennekeij op als voorzitter van de PO Delta Zuid. Met zijn ervaring als Zeeuws gedeputeerde is Van Beveren vorig jaar gepolst als voorzitter van VisNed, maar Van Beveren acht daarvoor de tijd niet rijp. Hij wil zich eerst de visserijmaterie goed eigen maken. Nieuw in het bestuur is ook Andries de Boer uit Urk, die zijn vader Willem opvolgt als bestuurlijk secretaris. Teun van Dam blijft als penningmeester de vaste waarde in het VisNed-bestuur.

VisNed heeft vijf professionele krachten in dienst: directeur Pim Visser, secretaris Geert Meun, Jurgen Batsleer, Wouter van Broekhoven en sinds kort David Ras.