Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Bij het namenmonument op de Boulevard van Katwijk

Herdenking omgekomen zeelieden

KATWIJK – Honderd jaar geleden liep de KW 85 op een mijn. Van de dertien opvarenden kwamen er negen om het leven; vijf uit Katwijk en de anderen uit Egmond en Marken. Voorzitter Lies van Beelen van de Stichting Visserijdagen Katwijk stond er afgelopen maandagavond speciaal bij stil, tijdens de jaarlijkse herdenking van de Katwijkse zeelieden die tijdens hun werk op zee gebleven zijn. Ook bij de ramp met de IJM 210 ‘Wiron I’ precies vijftig jaar geleden, waarbij alle zes bemanningsleden omkwamen, allen uit Katwijk.

Bijna 300 namen van slachtoffers vanaf precies een eeuw geleden tot heden zijn er uitgesneden in het staal van het stemmige monument op de Boulevard. Burgemeester Cornelis Visser en wethouder Jacco Knape legden een krans namens de gemeente, en de mannenzanggroep Sion bracht een aantal passende liederen ten gehore, begeleid door de Harmonie Katwijk. Nabestaanden en dorpsgenoten konden na afloop van de plechtigheid bloemen in het monument steken bij de naam van hun omgekomen verwanten.