Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nico Laros: Gigaveel mesheften in Waddenzee

Herbemonstering kokkelbestanden

HARLINGEN – De Waddenunit voert samen met Wageningen Marine Research een herbemonstering uit van het kokkelbestand, om de gevolgen van de massale kokkelsterfte deze tropische zomer te becijferen. Het bestand mesheften op de Waddenzee daarentegen moet juist giga zijn.

,,Er is heel wat aan de hand op de Waddenzee’’, zegt opziener Nico Laros. Om met het positieve nieuws te beginnen. Zojuist is de inventarisate van ensis (mesheften) achter de rug. Er moet nog gerekend worden, maar duidelijk is al wel dat er een enorm bestand op de Waddenzee aanwezig moet zijn. ,,Er zijn echt gigaveel ensis-zaadjes van circa 2 tot 4 centimeter te zien. Steltlopers zijn hier gek op!’’

Dankzij de mesheften moeten Wadvogels aan meer dan voldoende voedsel kunnen komen. Voor kokkels was al becijferd dat het een arm jaar zou worden op de Waddenzee. Daar komt de grote zomersterfte nog eens overheen. Alle signalen wijzen op hete temperaturen als oorzaak. Bij Wageningen Biovetenairy Research in Lelystad vindt nog nader onderzoek plaats.

Laros: ,,Het kokkelzaad 2018 leek in eerste instantie de zomer iets beter doorstaan te hebben dan de volwassen kokkels, maar ook onder kleine kokkeltjes is sprake van grote sterfte. Het enige positieve wat nog te melden is dat er hier en daar piepkleine kokkelzaadjes worden aangetroffen, zogenaamde speldeknopjes. Die zijn dus na de warme periode geboren.’’

De nonnetjes lijken het warme weer beter te hebben overleefd, zegt Laros. ,,Die zitten dieper in de Wadbodem. Dankzij de kleine mesheften en nonnetjes hopen we dat de Wadvogels aan voldoende voedsel kunnen komen, om genoeg op te vetten om straks de soms 10.000 kilometer lange tocht naar Afrika te kunnen ondernemen. Vergelijkbaar is dat kotters zondagnacht met volle brandstoftanks naar zee te vertrekken, met halve tanks halen ook zij het einde van de visreis niet.’’

Mosselzaad

De opbrengst van de mosselzaadinvanginstallaties was deze zomer over het algemeen erg goed, aldus Laros. De geoogste mosselzaadjes groeien hard op de percelen. Zo hard dat sommige kwekers alweer aan het uitdunnen zijn om verstikking te voorkomen.

Op de vrije banken is nieuw mosselzaad geboren. De officiële inventarisatie vanaf de BRU 68 is begin deze week gestart en duurt tot en met volgende week. Afgelopen maandag zag het er in het Visjagersgaatje aardig uit. Laros verwacht dat het er redelijk uit zal zien, maar hier en daar is volgens hem ook al mosselzaad opgevreten door zeesterren.