Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nederlandse en Franse experts enthousiast

‘Hendrik Brands’ vangt zeldzame steur

URK - De boomkorkotter LT 162 ‘Hendrik Brands’ ving donderdag 16 februari op de Noordzee een steur. Het blijkt voor de kenners geweldig nieuws te zijn: een Europese steur terug in de Noordzee!

Schipper Jan Hakvoort meldde de vangst vanaf zee bij Visserijnieuws. In de positie 55.50 Noord 006.40 Oost hadden ze een steur van ongeveer 110 centimeter gevangen. Nadat bemanningslid Riekelt de Boer ermee op de foto was gegaan, werd de steur weer levend overboord gezet.

In het kader van de rubriek ‘Wat nou in het net’ werd de informatie met foto doorgespeeld aan Ecomare op Texel. Conservator Arthur Oosterbaan reageerde enthousiast, en schakelde RAVON (Reptielen, Amfibiën Vissen Onderzoek Nederland) en het NIOZ in. ,,Fantastische melding’’, aldus Edo Goverse van RAVON, die de informatie deelde met ARK Natuurontwikkeling, WNF en Sportvisserij Nederland. Die partijen werken namelijk in het kader van het Droomfondsproject Haringvliet samen aan de terugkeer van de steur in Nederland.

De 1,10 meter grote steur werd gevangen voor de Deense kust op zo’n vijftig mijl west-noordwest van Esbjerg. Experts uit Nederland en Frankrijk bevestigen dat het gaat om een Europese steur (Acipenser sturio), de meest zeldzame van de twee Atlantische steuren. De andere – de Acipenser oxyrinchus – komt behalve in Euopa ook voor de kust van Noord-Amerika voor. Qua uiterlijk is het verschil tussen deze twee soorten moeilijk te zien. Europa kent overigens nog meer steursoorten.

Aangezien de door de LT 162 gevangen vis geen merkteken had is het vermoeden dat het gaat om een steur die is uitgezet in de Duitse rivier Elbe of de Franse Gironde nabij Bordeaux. Daar leeft de laatste natuurlijke populatie van Europa. Volwassen steuren trekken vanuit de Gironde, langs de Atlantische kust, door Het Kanaal de Noordzee op, soms wel tot de kust van Scandinavië. Dit is het natuurlijke verspreidingsgebied van deze trekvissen.

Elbe

In de Elbe wordt ook hard gewerkt aan de terugkeer van de steur en worden de laatste jaren steuren uitgezet. In beperkte aantallen. Zodra deze steuren de Noordzee bereiken, zwemmen ze normaal gesproken naar het noorden. Waarschijnlijk komt deze steur dan ook uit de Elbe. In het najaar van 2014 werd in de monding van de Westerschelde ook een steur uit de Elbe gevangen en door een handelaar gemeld.

Aangezien de steurenpopulatie in de Gironde langzaam weer groeit door een Frans herstelprogramma en door uitzettingen in de Elbe de afgelopen jaren neemt de kans toe van een melding van een steur in de Noordzee. ,,Wij zijn blij met iedere melding van deze zeldzame vissen. De meeste van die meldingen tot nu toe zijn pal onder de kust, niet lang na de uitzet’’, zegt Karsten Reiniers van ARK Natuurontwikkeling.

Voor schipper Hakvoort levert de steur ook nog een leuke verrassing op. Er is volledig volgens het boekje gehandeld: gegevens noteren, foto maken en het weer in goede conditie terugzetten van de beschermde vis. De melder kan daarom een beloning van honderd euro tegemoet zien.

ARK Natuurontwikkeling

Steuren in Nederland

NIJMEGEN - De Europese Atlantische steur is de grootste vis die thuishoort in onze rivieren. De vis kan meer dan drie meter lang worden en daarbij ruim 300 kilo wegen. Deze steurensoort leefde duizenden jaren lang in Nederland, maar in de jaren ’50 van de vorige eeuw werd de laatste steur gevangen.

In 2012 keerde de Europese steur voor het eerst terug in de Nederlandse rivieren na meer dan vijftig jaar afwezigheid. 47 steuren werden in mei van dat jaar losgelaten in de Nieuwe Maas bij Rotterdam en de Waal bij Nijmegen. In 2015 werd dit herhaald met het uitzetten van nog eens 53 steuren. De steuren zijn naar zee gezwommen en de verwachting is dat zij over een aantal jaren uit zee terugkeren om te paaien. Na deze uitzetting, werden in enkele maanden tijd, vijf gemerkte steuren voor de Nederlandse kust gevangen en gemeld door beroepsvissers.

Steur als symbool voor een gezonde delta De steur is ernstiger bedreigd en zeldzamer dan de panda. Het werk aan het herstel van een gezonde populatie steuren is onderdeel van het Droomfonds Haringvliet waarin een coalitie van zes organisaties ruim baan maakt voor deltanatuur, trekvogels en -vissen met steun van de Nationale Postcode Loterij en het Europese LIFE-programma. De steur staat symbool voor trekvissen zoals zalm, zeeforel en paling die voor hun leven en voortplanting zowel de zee als rivieren nodig hebben. Voor al deze vissen geldt dat ze een natuurlijke rivierdelta met zoet-zoutovergangen, getijdenverschilllen en een open verbinding naar zee nodig hebben.

Samenwerking

Samenwerking tussen de beroepsvisserij en natuurorganisaties is doorslaggevend voor de toekomst van de steur in de Nederlandse wateren. Vangstmeldingen helpen om informatie te verzamelen over het doen en laten van de steur. Elke vangst kan invloed hebben op het succes van het onderzoek. Daarom is het belangrijk dat iedere vangst wordt gemeld. Uiteraard is het cruciaal dat steuren zo snel mogelijk levend terug worden gezet. Voor het melden van een steur kunnen de volgende stappen gevolgd worden. Stappen 2, 3 en 4 kunnen alleen uitgevoerd worden als de vis in goede conditie is!

  • Noteer de locatie (coördinaten), datum en tijd van de vangst.
  • Meet de lengte van de vis van uiterste staartpunt tot en met de neuspunt; noteer zo mogelijk het gewicht.
  • Noteer het nummer van een eventuele WOT-tag (een labeltje) in de rugvin; deze tag laten zitten!
  • Maak foto’s van de gevangen vis en zo mogelijk van de WOT-tag.
  • Zet de vis zo snel mogelijk levend terug.
  • Als de vis onverhoopt is overleden, vragen wij u ook de gegevens door te geven.

De verzamelde gegevens kunnen worden doorgegeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-3054 3441, het telefoonnummer op de WOT-tag. Volledige meldingen van een steurvangst, met tenminste een duidelijke foto, komen in aanmerking voor een financiële beloning van 100 euro. Ook onvolledige meldingen leveren belangrijke informatie en worden zeer op prijs gesteld.

Meer informatie op de website.