Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Hoofdrol voor Henk Bais en de HD 3

Helderse Lichtkunstroute in teken van visserij

DEN HELDER - Zaterdag 15 december werd in Den Helder voor het derde jaar op rij een Lichtkunstroute geopend. De band tussen Den Helder en de zee is een terugkerend thema. Dit jaar staan ‘vissen en visserij’ in het middelpunt. De startbijeenkomst was in schouwburg De Kampanje met een bijeenkomst waarin kunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes hun ‘zoektocht’ door het voor hen tot dan toe onbekende domein van de visserij uit de doeken deden. Een gesprek op het podium, voor een overvolle zaal, tussen de kunstenaars en jonge schipper Henk Bais was een belangrijk en verhelderend onderdeel.

Het begon allemaal afgelopen zomer toen de beide dames op zoek gingen naar de band tussen Den Helder en de visserij. Via City Marketing Den Helder werden ze in contact gebracht met de Helderse Historische Vereniging en met de familie Bais. Hessel Bais leidde hen rond op de visafslag. Aan de kade maakten ze kort kennis met Adrie Vonk en zijn zonen (die snel weer naar Texel vertrokken) en ze maakten kennis met ‘de Baisen’ aan boord van de HD 3. Er ging een wereld voor hen open, zo bleek tijdens de presentatie. Ook de hechte band met oud-bemanningsleden en het respect voor de oude generatie die op de nettenschuur actief is, was voor hen verbazingwekkend. Zaken die we in de visserij als doodnormaal ervaren, zijn voor buitenstaanders heel apart. Zo ook bijvoorbeeld het twee-uur op twee-uur af waak-slaapritme.

Al deze nieuwe informatie leidde ertoe dat het respect voor vissers en visserij toenam. Iets wat overduidelijk was in hun presentatie.

Mee op zee

Om een goed beeld te krijgen van wat visserij nou inhoudt, gingen beide dames mee naar zee met de HD 3. Een hele uitdaging, zo vertelde schipper Henk Bais tijdens de presentatie.

Het leverde een serie van meer dan dertig schetsen op van activiteiten aan boord. En Machteld en Femke schreven alle uitspraken van schipper en bemanning op.

Het leven aan boord inspireerde hen tot het maken van een achttal fotocollages die via grote projectoren op de gevel van Schouwbrug De Kampanje worden gepresenteerd. Dagelijks tussen 17 en 22 uur, zichtbaar vanaf de Binnenhaven in Den Helder. Tot 11 januari 2019 te zien.

Foto: Leny AardseFoto: Leny Aardse

Scholenproject

De Lichtkunstroute is onderdeel van een groot project in Den Helder, waar ook scholen bij betrokken zijn.

Zij maakten van zwerfvuil een enorme kwal, die te zien is op het zogeheten ‘sluisdeurpodium’ op de voormalige Rijkswerf, om aandacht te vragen voor het grote probleem van plastic in zee. Het materiaal wat gebruikt is, is deels afkomstig van het vuilvisproject Fishing for Litter.

Tentoonstelling in de bibliotheek

De schetsen zijn ook onderdeel van een tentoonstelling in de Bibliotheek School7 in Den Helder.

Speciaal voor schipper Henk Bais hadden Femke en Machteld een schets gemaakt van zijn grootvader en grootmoeder, ‘ome Henk’ en ‘tante Nel’, de grondleggers van de rederij, naar een portret dat in de brug van alle drie kotters hangt.

Die schets boden ze hem aan als dank voor de inkijk die hij hen had gegeven in het vissersbestaan.

Tijdens de opening van de Lichtkunstroute las de Helderse stadsdichter Marja Lely een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt gedicht voor. Ook de bijbehorende pentekening is van haar hand.

Gebroken ijs

in zijn waterdichte waadpak voelt hij gure wind tegen zijn huid diep verbonden met een oeroud teken weet hij wat wonderbare visvangst duidt

door strijd tussen zwaar metaal en licht pulserend, geleide stoten stroom geeft geschrokken vis zijn schutplek prijs door zuigende waterstroming gestoord

voor dag en dauw al aan het varen op en af, ogen open, dan weer dicht netten na elkaar naar boven halen schifting op grootte en gewicht

de woeste deining op zee voorbij omsloten door de veilige haven verademing in spiegelend water

van spartelen tot verstommen wordt het wonderlijk stil tussen wit gebroken ijs

Foto’s: Flying FocusFoto: Flying Focus