Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nieuwe garnalenkotter/twinrigger’Grietje Cornelia’

HD 42 gedoopt en te water gelaten

SUMAR – Onder grote belangstelling van familie, bouwers en collegavissers is dinsdagmiddag bij IBIS in Sumar aan het Prinses Margrietkanaal het casco van de nieuwe HD 42 ‘Grietje Cornelia’ te water gelaten. De kotter is vernoemd naar Margriet, de echtgenote van opdrachtgever Frank Oosterman. Vooraf aan de tewaterlating hield zij de kotter ten doop. De tewaterlating van de door Den Breejen donkergrijs geschilderde Eurokotter werd met twee kranen uitgevoerd. Daarmee werd 90 ton opgetild. Het Helderse casco is in twee hallen van IBIS gebouwd, en in de hellinghal geassembleerd. Motoren zijn al geplaatst.

Frank en Margriet Oosterman met hun kinderen Anna, Lisa en Frank na de doop van de HD 42.Frank en Margriet Oosterman met hun kinderen Anna, Lisa en Frank na de doop van de HD 42.

,,Een mooi Hollands product, van een Deens ontwerp’’, zegt schipper-eigenaar Frank Oosterman, die tijdelijk op de WR 129 van oom Maarten van Veen vist. Vorig jaar verkocht Oosterman zijn oude HD 42 naar Duitsland. Dit weekend arriveert het nieuwe casco bij hoofdaanemer SRF in Harlingen voor de verdere afbouw. SRF heeft ook de garnalenkotter ZK 5 voor afbouw voor de kant liggen. IBIS, de Friese werf van Jan en Lia Visser, zou in opdracht van Luyt dinsdagmiddag ook de Britse crabber E 1 ‘Nichola of Ladram’ te waterlaten. Maar dat is op verzoek enkele weken uitgesteld. De korte krabbenvisser voor Waterdance wordt eerst geconserveerd.

Bouwbegeleider Herbert Westerwal temidden van projectmanager Marco Brattinga (links) en directeur Klaas Koolhof van hoofdaannemer SRF Harlingen.Bouwbegeleider Herbert Westerwal temidden van projectmanager Marco Brattinga (links) en directeur Klaas Koolhof van hoofdaannemer SRF Harlingen.