Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Gedeputeerde haalt uit naar Natuurmonumenten bij opening oesterseizoen

Hartenkreet provincie Zeeland

YERSEKE – Er is een kink in de kabel gekomen bij de samenwerking tussen de Nederlandse Oestervereniging en de ngo’s. Natuurmonumenten vindt dat extra ruimte voor off-bottom-oesterkweek ten koste gaat van foerageergebied voor vogels.

De oestersector smeekt om ruimte om oesters op tafels te kweken, omdat de drieste oesterboorder de doodsteek dreigt te worden voor de oesterkweek op de bodem. De provincie Zeeland trekt al vanaf 2015 samen op met de Nederlandse Oestervereniging (NOV) en natuurorganisaties om de Zeeuwse oestersector uit de put te trekken. ,,Samen optrekken is natuurlijk goed, maar dan moet je het ook samen afronden’’, vindt de Zeeuwse Gedeputeerde Jo Annes de Bat. Bij de opening van het nieuwe oesterseizoen vorige week donderdag in Yerseke moest hij zichtbaar teleurgesteld vaststellen dat Natuurmonumenten voor een kink in de kabel zorgt.

Natuurmonumenten gaat niet akkoord met extra ruimte voor off-bottomkweek op reguliere kweekpercelen in de Kom van de Oosterschelde, omdat steltlopers als wulpen, scholeksters en diverse plevieren dan niet meer aan de kost zouden kunnen komen. Op het oestersymposium voorafgaand aan de opening van het nieuwe oesterseizoen kwam dit nadrukkelijk aan de orde.


Zilt

Het oestersymposium in een groots opgezette partytent bij De Oesterij aan de Havendijk werd afgerond met een rondvaart met het partyschip YE 100. Met aan boord een honderdtal genodigden werd uitgevaren naar de Yerseke Bank, waar de YE 155 op kavel 520 op Zeeuwse platte lag te vissen.

Nadat bootsman Ricardo Riedijk de eerste schaal oesters aan voorzitter Kees van Beveren en secretaris Jaap de Rooij had overhandigd, viel burgemeester José van Egmond van Reimerswaal en locoburgemeester Jacquliene van Burg van Schouwen- Duiveland de eer te beurt om de eerste vruchten uit de kom van de Oosterschelde te smaken. Ze waren top, gaaf en super en smaakten zilt, zacht en naar meer…