Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Urker vissers geven minister Schouten vertrouwen

Hart onder de riem

URK – Urker vissers en LNV-minister Carola Schouten hebben elkaar afgelopen maandagmiddag bemoedigd.

Een bijzonder moment aan het eind van een werkbezoek van visserijminister Schouten in visrestaurant De Kaap. Met aan tafel acht Urker vissers. Alvorens de lunch in stil dankgebed wordt afgesloten laat Wouter de Boer (UK 112, UK 224, BL 788028) met luide stem weten dat de vissers voor de volle honderd procent hun steun en vertrouwen aan Schouten schenken. ,,Dankjewel’’, reageert de bewindsvrouw, tevens vice-premier.

Nauwelijks vier maanden is Schouten minister van LNV. Voor de derde maal bracht ze een gericht visserijbezoek. Eerst op de landelijke visserijinnovatiedag in Amsterdam, daarna aan de haven van IJmuiden en nu op Urk. En tussendoor nog bij Seafarm in Zeeland.

Neerlandia

Na een rondleiding bij visverwerkingsbedrijf Neerlandia van de familie Romkes werd Schouten door een vissersdelegatie opgewacht bij het Vissersmonument. Op nadrukkelijk verzoek van de minister sprak ze met vissers zonder bestuurders. Het gesprek bij het monument ging over veiligheid op zee en ook over bedrijfsopvolging. Landelijk wordt die opvolging een steeds groter probleem voor familiebedrijven. Urk is de uitzondering.

Lopend over de boulevard zet het gezelschap koers naar de oude Westhaven. Paulus de Boer (UK 55) en Anja Keuter (UK 446) vragen bij restaurant De Kaap kort aandacht en hulp voor de IJsselmeervisserij. Vangsten worden steeds beter, maar de binnenvisserij dreigt door natuurbeschermingswetgeving kopje onder te gaan. ,,We lopen tegen muren aan.”

De Noordzeevisserij – inclusief Het Kanaal - draait goed, maar de zorgen voor de toekomst zijn groot. Met onzekerheden over pulsvisserij, aanlandplicht en Brexit komt er heel veel tegelijk op de sector af. Ja, dat doet wat met een visserijgemeenschap zoals Urk. Aan de lunch in De Kaap verzekert Schouten de kottervissers dat ze op haar inzet kunnen rekenen, het volledige kabinet zet er de schouders onder.

Met verve verkoopt Nederland in Europa de voordelen van de pulstechniek. De slag om de pulsvisserij is nog niet verloren, maar het is er na de stemming in het Europees Parlement niet makkelijker op geworden. Het is politiek geworden. Schouten: ,,We weten eerlijk gezegd niet waar dit gaat eindigen. Aan onze inzet zal het niet liggen. Met de Urker vissers hebben we gedeeld dat hoge stormen hen niet vreemd zijn, maar tegelijk dat we ons juist dan afhankelijk weten.’’

Wilders

PVV-leider Geert Wilders bij Visveiling Urk op bezoek.PVV-leider Geert Wilders bij Visveiling Urk op bezoek. Ook PVV-leider Geert Wilders kwam maandagmorgen naar eigen zeggen naar Urk om de visserijgemeenschap een hart onder de riem te steken. De Partij voor de Vrijheid doet voor het eerst op Urk mee aan de gemeenteraadsverkiezingen; op de Urker lijst staat welgeteld één kandidaat. Wilders werd - voor de tweede keer in zijn loopbaan - enthousiast ontvangen door de peken op de Urker afslag, bezocht daarna het Vissersmonument en sloot voor een visje af bij de Jongens van de Fant.

De Jongens van de Fant profiteerde optimaal van het hoge bezoek uit Den Haag. ’s Avonds werd namelijk de catering met zalm, kibbeling en scholfilet verzorgd bij Post Consultancy, waar een nationaal ondernemersplatform van de ChristenUnie samen met minister Carola Schouten bijeenkwam.