Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Zaterdag 6 mei: Dag van de Garnaal

Grotere kotters mijden Lauwersoog

LAUWERSOOG – De Dag van de Garnaal op zaterdag 6 mei 2017 wordt een feestelijke dag op de haven van Lauwersoog. De Stichting Promotie Lauwersoog wil tegelijk onder de aandacht brengen dat er snel wat moet gebeuren om de haven uit het slop te trekken.

De haven van Lauwersoog staat economisch onder druk. Het Westgat, de vaargeul tussen Schiermonnikoog en Ameland en dus de toegangspoort tot Lauwersoog, is het aan verzanden. Op het meest ondiepe stuk staat nu nog geen 5 meter water, waardoor grotere viskotters de haven van Lauwersoog slechts op tij kunnen bereiken.

De UK 64 – vaste aanvoerder op Lauwersoog, vangsten gaan per as - zou bijvoorbeeld graag naar de Dag van de Garnaal komen. Maar door het ondiepe Westgat is dat onmogelijk. Dat geldt eveneens voor een tiental Deense kotters die de haven niet kunnen bereiken. En dit is niet alleen tijdens de Dag van de Garnaal een gemis, maar de bedrijven op de haven ondervinden daar het hele jaar door de gevolgen van. Door het wegblijven van de grote kotters loopt de haven van Lauwersoog jaarlijks een omzet van miljoenen euro’s mis.

Het plan van aanpak om het Westgat uit te baggeren is intussen gereed en goedgekeurd door minister Schultz van Haegen. Als de vaargeul van Lauwersoog naar de Noordzee weer op diepte is, zullen de grote viskotters die de afgelopen jaren zijn weggebleven weer terugkeren naar Lauwersoog. Die toezegging hebben de vissers gedaan, zodat de investering van het baggeren van het zeegat ook rendement oplevert. De kosten zijn voor rekening van de aandeelhouders van de haven, te weten de gemeente De Marne en de vissers zelf. De provincie Groningen financiert de aanvraag van de benodigde vergunningen, de projectvoorbereiding en de evaluatie.

De hele sector op Lauwersoog hoopt dat de vergunningaanvraag geen grote vertragingen oploopt. Als de procedure voorspoedig verloopt kan er in het voorjaar van 2018 worden gebaggerd. Niks doen is geen optie, zo vindt Stichting Promotie Lauwersoog. Viskotters met een grote diepgang moeten de haven zonder problemen kunnen bereiken, zodat de hele sector daar zijn vruchten van kan plukken.

De Dag van de Garnaal wordt gehouden op zaterdag 6 mei 2017 van 10.00 tot 17.00 uur op de haven van Lauwersoog. Met circa dertigduizend bezoekers is dit een topattractie in Noord-Nederland. Bezoekers kunnen deze dag meevaren met garnalenkotters en reddingboten. Daarnaast is er een grote braderie, diverse standhouders, verse vis en een groot shantykorenfestival.

Kijk voor meer informatie op de website of volg via Twitter.