Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Verdachten woensdag voorgeleid

Grote drugsvondst op de Z 181

DEN HELDER – Justitie heeft afgelopen weekend 300 kilo cocaïne aangetroffen aan boord van de Z 181. Vijf personen zijn gearresteerd en afgelopen woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De FIOD had vorige week uit een lopend onderzoek informatie ontvangen dat de Z 181 vrijdagavond vanuit Harlingen was uitgevaren en op zaterdagmiddag op de Noordzee vermoedelijk verdovende middelen had opgepikt van een passerend containerschip. De Kustwacht traceerde de Z 181 en de kotter werd zaterdagavond onder begeleiding van politie en Douane de haven van Harlingen binnengebracht. Zondag volgde nog een grootscheepse doorzoeking van de vlagkotter, waarna deze vervolgens werd overgevaren naar de haven van de Koninklijke Marine in Den Helder voor nader onderzoek.

De cocaïne was verpakt in pakketten verdeeld over 13 tassen. Ook vond de FIOD twee rugtassen met zendapparatuur, portofoons en een verrekijker aan boord. De tassen waarin de cocaïne was verpakt waren nog nat, en om sommige zaten touwen en haken. Alles wees er volgens de FIOD op dat ze niet lang daarvoor uit het water waren opgehaald.

Vijf personen werden gearresteerd en zijn afgelopen woensdag in Amsterdam voorgeleid aan de rechter-commissaris, die heeft beslist dat de verdachten nog twee weken langer vastgehouden mogen worden.

In verband met stormweer bleef de Z 181 ‘Dubbele senior’ vorige week na Pinksteren liggen. Donderdag zou er uitgevaren worden, maar de (vaste) bemanning kreeg toen bericht over uitstel. Tot verrassing van bemanningsleden voer de kotter vervolgens vrijdag zonder hen uit.

Aangehouden

De vier opvarenden, twee mannen uit Urk, een man uit Montenegro en een man uit Polen, zijn na de grote drugsvondst aangehouden. Vastgesteld is dat zij niet hebben gevist en binnen 24 uur na vertrek uit Harlingen alweer terug waren. Ook een derde man uit Urk, die zich na aankomst meldde als eigenaar, is aangehouden.

Onder leiding van het Landelijk Parket onderzoekt de FIOD de zaak verder. Het OM vindt het opmerkelijk dat de man uit Montenegro niet tot de gebruikelijke bemanning van het schip behoorde. De aangetroffen cocaïne vertegenwoordigt een straatwaarde van naar schatting 10 miljoen euro.

Begin deze week werden in Harlingen nog drie kotters uitgebreid onderzocht door de Douane en hierover kon geen informatie verkregen worden.