Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Best jaar voor de Nederlandse visserij

Gros Nederlandse visafslagen in de min

IJMUIDEN – 2017 gaat in de boeken als een best jaar voor de Nederlandse visserij. Maar het record van 2016 wordt lang niet gehaald. Dat blijkt ook uit de cijfers van de gezamenlijke Nederlandse visafslagen, het gros zit in de min. De totale omzet daalde van 419 naar 377 miljoen euro.

Het omzetverschil komt zoals vaker voor een belangrijk deel op het conto van de garnalen. De garnalenprijs bleef torenhoog en kwam uit op gemiddeld 7,47 euro. Maar de garnalenaanvoer bleef met 10.391 ton ver achter. De garnalenomzet daalde al met al met 30 miljoen euro naar 77,7, overigens een omzetniveau dat vooraf aan het recordjaar 2016 niet eerder werd gerealiseerd.

Elf afslaglocaties zijn verenigd in het NOVA, alleen de Zoutkamper garnalenafslag zit niet in de nationale koepelorganisatie. De omzet van de NOVA-afslagen daalde van 401 naar 363 miljoen euro. De aanvoer ging omlaag van 107.473 naar 92.223 miljoen kilo, een behoorlijke daling van bijna 15 procent.

Grootste omzetdalers zijn de garnalenafslagen Lauwersoog (-39 procent), Breskens (-34 procent), Den Oever (-23 procent) en Harlingen (-22 procent). Opvallend is daarom de aanvoerstijging van de kleine garnalenafslag Colijnsplaat, van 506 naar 665 ton. Stellendam liet een stabilisatie in de garnalenaanvoer zien. Colijn kreeg er twee aanvoerders bij, en de UFA-afslagen zagen dankzij gunstige garnalenvisserij voor de kust van Schouwen-Duiveland het aantal aanvoerders toenemen. Bij de vis moeten Den Helder (-16 procent), Stellendam (-10 procent) en Urk (-7 procent) een veer laten. Die fikse dalingen worden vooral veroorzaakt door minder aanbod van schol en tong.

Omzetrecords

De visafslagen IJmuiden en Scheveningen boekten dankzij nieuwe aanvoerders en mooie resultaten van snorders allebei een nieuw omzetrecord. Voor IJmuiden werd december met 7,1 miljoen euro de beste maand van het jaar. Het eindresultaat was een nieuw omzetrecord van bijna 71 miljoen euro. Het nationale marktaandeel steeg naar bijna 20 procent van de Nederlandse afslagomzet. Scheveningen heeft nu 10 procent. Urk staat op een marktaandeel van 32 procent.