Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Visserij goed vertegenwoordigd in Vlootschouwcommissie

Grootste vlootschouw van Europa

DEN OEVER – Bijna veertig visserijschepen deden mee aan de vlootschouw afgelopen maandag in Den Oever, voor velen het hoogtepunt van de Flora- en Visserijdagen op Wieringen. Het is de grootste visserijvlootschouw van Nederland en hoogstwaarschijnlijk ook van heel Europa. Alles is zonder problemen verlopen. De Vlootschouwcommissie kan terugkijken op een geslaagd feest.

,,De organisatie was pittig, best zwaar eigenlijk, maar we hebben er veel plezier van gehad’’, zegt nieuw bestuurslid Richard Wigbout. Met de komst dit voorjaar van deze 24-jarige visserman is de visserij nog sterker vertegenwoordigd in het achtkoppige bestuur, waarin ook Erik Rotgans zit van de WR 54 en de ex-vissermannen Arnoud Vooijs en Kees Bakker. Ze weten dan ook precies wat er speelt op de haven; de onderlinge tegenstellingen en flinke meningsverschillen, in goede tijden en zeker ook in minder goede tijden, zoals nu. Op het traditionele ‘Vlaggenbier’, als echt alle vissers van Den Oever op de vrijdagavond bij elkaar komen in de feesttent op de haven, viel volgens Wigbout echter geen onvertogen woord. ,,Gelukkig dat het zo kan.’’

Het is passen en meten voor eigenaren en opvarenden op Wieringen. Ook voor Wigbout. Hij is zo’n half jaar schipper geweest op de TX 65 van Kalf, zat de laatste maanden op de HD 32 van Koorn en gaat volgende week mee met de WR 109 van De Haan, die op de vis zit in het Skagerrak. Hij voer zelf mee met de vlootschouw met z’n in 2015 zelfgebouwde garnalenbootje WR 162, het kleinste vissersscheepje van Den Oever. Naast de (ex-)vissers bestaat het bestuur uit Peter Jeeninga (voorzitter), Patrick Vonder, Leonie Vonder en Marjolein Koster.

Wieringen Vlootschouw

Wieringen Vlootschouw