Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
H 7 ‘Kirkella’ gedoopt in Londen door prinses Anne

Goed voor de fish-and-chips

LONDEN – Een opvallend gekleurde en ‘state of the art’ trawler op de rivier de Theems in hartje Londen. Het zal niet vaak gebeurd zijn dat een schip van de statuur van de 81 meter lange en 4.000 GT metende H 7 ‘Kirkella’ speciaal naar de Britse hoofdstad Londen komt om gedoopt te worden.

De doop van de ‘Kirkella’ door prinses Anne.De doop van de ‘Kirkella’ door prinses Anne.

Vorige week woensdag was dat wel het geval. De trawler van UK Fisheries (een joint venture van Parlevliet & Van der Plas en Samherji uit IJsland) is al een jaar in de vaart. Direct vanaf de Noorse afbouwwerf Kleven’s Myklebust is het schip vorig jaar juni gaan vissen. Nadat er ruimte was gevonden in de zeer drukke agenda van prinses Anne (de zuster van kroonprins Charles) onderbrak de H 7 het visplan en stoomde naar Londen voor de koninklijke doop. De ceremonie werd bijgewoond door een dertigtal Nederlanders (familieleden, personeel en relaties van P&P), gastvrouw Jane Sandell als CEO van UK Fisheries, honderden andere gasten en bovendien nog ruim duizend man publiek. Namens UK Fisheries werden allen na de doop verrast met een fish and chips-lunch, met vis van de H 7. De prinses (68) kreeg een rondleiding over het schip, dat alom het modernste schip van de huidige Britse vissersvloot wordt genoemd, en sprak ook met een aantal opvarenden. Die fish-and-chips bij de lunch is niet toevallig. De H 7 vist in noordelijke wateren vooral op kabeljauw en schelvis. De vis wordt aan boord gefileerd, verpakt en ingevroren. Bijna de hele vangst van het schip gaat naar de fish- and- chipsindustrie van het Verenigd Koninkrijk. Naar schatting komt in het VK 7 tot 8 procent van alle fish voor bij de chips van de ‘Kirkella’.