Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

Glasaalsmokkelaars op Schiphol aangehouden

DEN HAAG – Afgelopen maandag zijn op Schiphol 36 plastic zakken met glasaal door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Douane in beslag genomen. Geschatte waarde in China: 115.000 euro.

Glasaal is gewild in China, maar export naar buiten Europa is aan zeer strenge regels gebonden en zonder een CITES-exportvergunning verboden. Het gevolg: torenhoge prijzen, die smokkel van de EU naar China in de hand werken. De met water en glasaal gevulde plastic zakken waren verstopt in zes koffers. De Chinese man en vrouw die de koffers hadden ingecheckt zijn aangehouden. Tegen het stel is proces-verbaal opgemaakt omdat zij niet over de benodigde vergunningen beschikten. Zij moeten zich in juli voor de rechtbank verantwoorden.

Het gaat in totaal om 72 kilo glasaal, die in China volgens de NVWA circa 115.000 euro zou kunnen opbrengen. Dat zou neerkomen op een kiloprijs van bijna 1.600 euro. Ter vergelijking: voor uitzettingen van glasaal door DUPAN is dit jaar gemiddeld 231 euro betaald voor een kilo glasaal (totaal 914 kilo) en vorig jaar gemiddeld 255 euro (873 kilo). Een heel groot verschil dus. Maar voor DUPAN-voorzitter Alex Koelewijn is het duidelijk: ,,Je kunt in Zuid-Europa legaal glasaal kopen voor prijzen tussen de 350 en 500 euro. Als je ze illegaal in China kunt krijgen wordt daar rond de 1.500 euro voor een kilo betaald. In het handelsverkeer daarna kunnen de prijzen oplopen tot 5.000 euro de kilo.’’ In China wordt de glasaal vetgemest tot palingen van meestal 400 gram. Volgens Koelewijn is de palingsmokkel alleen goed aan te pakken met een waterdicht traceerbaarheidssysteem. ,,Daar wordt door de Sustainable Eel Group hard aan gewerkt.’’ DUPAN is partner van de SEG.