Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
EUROPOL zet DNA-technieken in

Glasaalsmokkel grootste ‘wildlife crime’

LONDEN – De grootste maar minst bekende misdaad met dierenleven (‘wildlife crime’). EUROPOL kan het niet anders noemen, en schat dat jaarlijks 300 tot 350 miljoen glasaaltjes (circa 150.000 kilo) illegaal vanuit Europa naar Azië gesmokkeld worden.

Vorige week was er een speciale persconferentie van de Europese politieorganisatie Europol, de UK National Wildlife Crime Unit en de Spaanse Nature Protection Service (SEPRONA) op de jubileumconferentie van de Sustainable Eel Group (SEG) in Londen. De handhavers konden melden dat dit jaar 15 miljoen glasaaltjes in beslag zijn genomen en dat er verspreid over heel Europa 153 arrestaties zijn geweest; een stijging van vijftig procent ten opzichte van vorig jaar. Het blijkt nog maar het topje van de ijsberg…

De paling wordt door de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) geclassificeerd als ernstig bedreigd. Sinds 2010 is de export en import van Europese aal vanuit en in de EU verboden. De schaal van de illegale handel blijft echter enorm. De naar schatting 300 tot 350 miljoen aaltjes die elk jaar vanuit Europa naar Azië gesmokkeld worden vormen een kwart van alle glasaaltjes die jaarlijks de Europese wateren binnenzwemmen. De waarde van de illegale palinghandel wordt aan het eind van de kweekketen, als alle aaltjes tot paling zijn opgekweekt, geschat op 3 miljard euro aan consumptiepaling.

Volgens een woordvoerder van EUROPOL is de jacht op glasaalsmokkelaars een ‘vlaggenschip-operatie’ van de organisatie. De meeste arrestaties vonden plaats in Spanje, Frankrijk en Portugal. Maar het net rond de smokkaars wordt strakker aangetrokken, met steeds meer landen die aansluiten en ook acties in bijvoorbeeld Kroatië, Tsjechië, Duitsland en Zwitserland.

Acties breiden zich ook uit naar de Verenigde Staten. Door gebruik van DNA-technieken is namelijk niet alleen vast komen te staan dat glasaal uit Europa wordt opgekweekt in Azië, maar ook dat het palingproduct vervolgens weer in de EU, de VS of Canada terechtkomt.

Voorzitter Andrew Kerr van de SEG is duidelijk: ,,De smokkel van de Europese paling is ’s werelds grootste wildlife crime, zowel in waarde als in aantallen dieren, en heeft invloed op een kwart van het totale aalbestand. Het is daarom van het allergrootste belang dat we de smokkel een halt toeroepen, want het ondermijnt elke inspanning tot andere beschermingsmaatregelen.’’