Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
VisNed en Vissersbond schouder aan schouder

Gitzwarte dag

DEN HELDER/EMMELOORD – Eendrachtiglijk trokken VisNed en de Nederlandse Vissersbond de afgelopen weken in het pulsdossier op. Pim Visser (VisNed) en Durk van Tuinen (Vissersbond) reisden vorige week naar Brussel om Europarlementariërs van gedegen informatie te voorzien en letterlijk Groen geweld te commentariëren en deze week samen met collega-bestuurders naar Straatsburg. Na twee hectische weken en een dramatische onknoping werd ook samen een verklaring afgegeven.

,,Wij kregen steeds meer signalen dat de stemming de verkeerde kant op zou gaan, maar dat het op een totaalverbod zou uitdraaien hadden wij niet verwacht. Voor en achter de schermen hebben we hard gewerkt aan oplossingen. Maar de beschuldigingen van fraude en bedrog die vanuit Frankrijk onterecht zijn geuit, hebben het gewonnen van objectief wetenschappelijk bewijs.

Wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van pulsvisserij laten veelbelovende resultaten zien op het gebied van de reductie van ongewenste bijvangst, brandstofverbruik en beroering van het bodemleven. Het besluit van het merendeel van de Europarlementariërs vinden we als visserijorganisaties dan ook onbegrijpelijk. De beslissing van de Europarlementariërs is genomen in weerwil van wetenschappelijk getoetste informatie. Zij hebben voornamelijk aandacht gehad voor fakenews als ‘de Nederlanders vissen de zee leeg’ en ‘pulsvissers elektrocuteren de vissen’ van extremistische Franse actiegroepen. Dat is klinkklare onzin. Wij hebben ons uiterste best gedaan om in gesprekken en informatieve documenten de Europarlementariërs te voorzien van wetenschappelijke informatie. Maar we zien ook dat veel parlementariërs onze onderbouwde documenten niet lezen.

Het gevolg van de stemming in het Europees Parlement ziet er slecht uit voor de Nederlandse visserijsector en de pulsvisserij in het algemeen. Elke pulsvisser heeft tonnen geïnvesteerd in het innovatieve pulstuig. Het omschakelen naar het oude vistuig is een financiële strop voor vele visserijbedrijven, juist omdat het brandstofverbruik met de pulsvisserij gehalveerd was. De vissers en hun gezinnen krijgen de rekening gepresenteerd. Wij hadden erop gerekend dat weldenkende mensen dit niet hadden toegelaten. Met de uitkomst van de stemming van het Europees Parlement gaat het Parlement onderhandelen met de Europese Commissie en de Europese Raad. De Europese Commissie is voorstander van het pulstuig en zal uiteraard inzetten op voortzetting van het onderzoek. Het kan niet zo zijn dat emotie het gaat winnen van wetenschappelijk onderzoek.’’