Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Gezamenlijk project Wageningen Marine Research en pelagische sector

Gids voor griezels uit de diepzee

IJMUIDEN/ZOETERMEER - Onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) en de Nederlandse pelagische sector hebben een determinatiegids voor vissoorten uit dieper water uitgebracht. De nieuwe gids helpt vissers en onderzoekers aan boord van vissers- en onderzoeksschepen om bijzondere vissen beter te herkennen en de verspreiding ervan beter in kaart te brengen.

Wat nou in het net? Een Atlan- tic football fish!Wat nou in het net? Een Atlan- tic football fish!

De vraag ‘Wat nou in het net?’ klinkt vaak aan boord van vriestrawlers en onderzoeksschepen, die doorgaans dieper vissen dan kotters. Wat als bijvangst in de netten belandt zijn vaak bijzonder vreemde vissen, met bizarre vormen, angstaanjagend grote, naaldachtige tanden en lichtgevende organen. Al in de jaren ‘90 verzamelde onderzoeker Bram Couperus van WMR deze diepzeesoorten tijdens zijn waarnemersreizen aan boord van pelagische schepen.

Met de komst van de wetenschappelijke jaarlijkse survey op blauwe wijting heeft collegaonderzoeker Sytse Ybema van Sustainovate een opzet gemaakt voor een determinatiegids, met als doel toekomstig onderzoek naar bijzondere bijvangstsoorten te vergemakkelijken. Vanaf 2008 worden de bijzondere vissoorten die boven komen standaard gefotografeerd tijdens de blauwewijtingsurveys.

Veel soorten hebben een grote bek, zoals deze Black swallower.Veel soorten hebben een grote bek, zoals deze Black swallower.

De nieuwe fotogids is als conceptversie samengesteld door Bas Schilling (student van Hogeschool Van Hall Larenstein) en daarna verder afgemaakt door onderzoekers van WMR. De tweetalige (Nederlands/Engels) determinatiegids omvat een selectie van bijna honderd bijzondere vissoorten en tien inktvissoorten uit de zogenoemde mesopelagische zone (tussen 200 en 1.000 meter diepte) in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan. Er zitten ook enkele ‘gewone’ soorten bij, zoals mul en geep. Meer ter vergelijking, maar ook deze soorten worden bijgevangen in de pelagische visserij.

Grote ogen, enorme tanden. De Sloane’s viperfish doet het niet voor minder.Grote ogen, enorme tanden. De Sloane’s viperfish doet het niet voor minder.

Er is geen moeite gedaan de vissen ‘mooier’ te maken; de vissen worden weergegeven zoals de bemanningen ze op de sorteerband tegenkomen. Dat betekent ook dat de meeste soorten beschadigd/ontveld zijn, als gevolg van het verblijf in het net. Er wordt niet vermeld of de vissen enig economisch belang hebben/eetbaar zijn. Hoewel je er bij de meeste soorten niet aan moet denken zitten er goed eetbare soorten bij, zoals de black scabbardfish.

Verkrijgbaar in print en als pdf te downloaden. De gids is geheel tweetalig (Nederlands/Engels). Op de cover een Common fangtooth.Verkrijgbaar in print en als pdf te downloaden. De gids is geheel tweetalig (Nederlands/Engels). Op de cover een Common fangtooth.

De Bijlvis, die regelmatig wordt bijgevangen, heeft grote lichtge- vende organen op de hele onderzijde.De Bijlvis, die regelmatig wordt bijgevangen, heeft grote lichtge- vende organen op de hele onderzijde.

Meerwaarde

Geestelijk vader Couperus is enthousiast over de inzet van alle onderzoekers en stagiairs die betrokken waren bij de gids: ,,Door hun bijdragen aan de fotografie en het determineren hebben we deze publicatie tot stand kunnen brengen.” Martin Pastoors, wetenschapper in dienst van de Pelagic Freezertrawler Association (PFA), vindt de gids een belangrijke meerwaarde hebben voor de bemanningsleden aan boord van de trawlers. ,,Vooral omdat de bijzondere soorten ook daadwerkelijk vergeleken kunnen worden met foto’s van eerdere vers gevangen exemplaren, in plaats van met mooi getekende vissen uit een onderwaterwereldboek”, aldus Pastoors. ,,Daarnaast maakt de gids het op naam brengen van deze groep soorten gemakkelijker voor visserijonderzoekers. Zij waren tot nu toe geheel afhankelijk van moeilijk toegankelijke wetenschappelijke determinatiewerken.’’

De gids is ook als pdf beschikbaar en te downloaden via https://www.wur.nl/en/show/Photo-guide-meso-pelagic-fish.htm

De Atlantic cranch squid is een van de tien inktvissoorten in de gids van meso pelagische vissen.De Atlantic cranch squid is een van de tien inktvissoorten in de gids van meso pelagische vissen.