Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nieuwe scholstripmachine op Deense bokker L 510

Geplaagd door zand

IJMUIDEN - De L 510 heeft een gloednieuwe scholstripmachine. Deze werd geleverd door Jansen Techniek en in de haven van IJmuiden aan boord geplaatst van de Deense bokker. De oude F80 ging van boord. Directeur Jannes Jansen: ,,Begin vorig jaar hebben wij een scholstripmachine geleverd aan Erik en Rene Kloster. Die werkte aanvankelijk heel goed. We moesten zelfs een brief schrijven aan de Deense visserijinspectie, die verbaasd was en ook wantrouwig werd omdat de kotter ineens zo veel vis kon verwerken. De machine was echter niet uitgelegd op de hoeveelheid zand die met de schol mee op de machine kwam.’’

De oude wordt van boord gehaaldDe oude wordt van boord gehaaldJansen Techniek heeft er naar eigen zeggen leergeld mee betaald, want dat zand begon voor problemen te zorgen. ,,We pasten steeds dingetjes aan, maar de problemen bleven zich herhalen. In goed overleg hebben we toen begin dit jaar besloten dat het zo niet langer kon en is de machine vervangen door een geheel nieuwe installatie, die we met andere lageringen en andere kunststoffen hebben aangepast aan de aanwezigheid van zand.’’

Vader en zoon Kloster aan dekVader en zoon Kloster aan dekDe Deense schipper-eigenaren Erik en Rene Kloster vinden de scholstripmachine een uitkomst voor met name de bemanning. Dan moet de installatie het natuurlijk wel doen. Zij hopen met de nieuwe F80 aan boord ook grotere schol machinaal te kunnen strippen. Ook in de wintermaanden zit de L 510 volop op schol; vooral in het Skagerrak. Volgens vader en zoon Kloster blijft de schol in dit zeegebied ook gedurende de winter goed van kwaliteit.

Hun kotter kwam begin deze maand aan in IJmuiden voor enkele weken onderhoud. Monteurs van de VCU zijn druk op de Maaskantkotter van bouwjaar 1999, waarbij onder meer de geleiderollen, blokken, schijven, potdeksel; en gangboorden aandacht krijgen.

Op de foto’s de nieuwe scholstripmachine onder de bak, de oude die van boord gehaald wordt en vader en zoon Kloster aan dek.