Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Maatje 700 tot 1.500 gram

Gekweekte yellowtail kingfish al op de markt

KATS – Een half jaar eerder dan gepland is in Zeeland gekweekte yellowtail kingfish op de markt. De kweek van deze hoogwaardige consumptievis in de nog onvoltooide kwekerij ‘Kingfish Zeeland’ in Kats blijkt zo voorspoedig te verlopen dat er al (jonge) geoogst en verkocht kan worden.

In het Zeeuwse Kats, aan de voet van de Zeelandbrug, wordt nog driftig gebouwd aan de viskwekerij ‘Kingfish Zeeland’. De officiële opening staat gepland voor eind maart 2018. In een bijgebouw wordt echter sinds het begin van de zomer al yellowtail kingfish opgekweekt. De groei van deze vis overtreft volgens de directie de stoutste verwachtingen, waardoor de kwekerij nu al over een voorraad jonge vis beschikt die verkocht kan worden.

Vanaf vorige week is de vis ‘op de markt’. Vooralsnog verkoopt Kingfish Zeeland alleen aan de groothandel. De vis die nu beschikbaar is is de jonge vis, met een gewicht van 700 tot 1.500 gram. Vanaf maart 2018 komt grotere vis beschikbaar. Vooralsnog wordt de vis alleen heel verkocht. Een deel van de visafslag van het naastgelegen Colijnsplaat wordt voor de komende twee tot drie jaar ingericht als verpakkingsstation.

Op dinsdag 17 oktober zal de yellowtail kingfish op de kwekerij in Kats officieel aan inkopers (en pers) worden gepresenteerd. In het bijgebouw zullen de inkopers en media in een geïmproviseerde ruimte worden ontvangen. Op het programma staat een doorlopende rondleiding in kleine groepjes, een toelichting in het Engels door CEO Ohad Maiman van Kingfish Zeeland en uiteraard de ‘smaakbeleving’ van de yellowtail kingfish onder leiding van de ambassadeur-chefkok Mart Scherp van restaurant Scherp uit Middelburg.