Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Besluit CVO

Garnalenvistijd naar drie etmaal

LAUWERSOOG - De Nederlandse producentenorganisaties hebben de vistijd voor garnalenkotters teruggebracht naar maximaal drie etmaal. Woensdagavond 24.00 uur moest de vloot binnen liggen.

Afgelopen dinsdag werd voor de derde opeenvolgende week door de Coöperatieve Visserij Organisatie op de afslag van Lauwersoog dik 12 ton uit de markt genomen toen de drempelprijs van 2,83 euro voor die partijen niet werd betaald. Vorige week woensdagmiddag was dat bijna 13 ton. Het sein om de visweek conform het productie- en afzetprogramma telkens met twaalf uur in te korten. De bij de producentenorganisates aangesloten garnalenvissers kregen daarover gelijk ’s middags bericht. Vorige week moest de vloot donderdagmiddag om 12.00 uur binnen zijn.

De garnalenvangsten waren vorige week weer extreem goed. Er werden dagvangsten van wel 5 ton garnalen gemeld. Op de Nederlandse afslagen werd van maandag tot donderdagmiddag krap 1.100 ton aangevoerd. Begin deze week speelde het weer de garnalenvloot parten.

Over de kop

Garnalenvissers beuren rond de drie euro per kilo. Consumenten verbazen zich erover dat op markten de prijs vijf keer over de kop gaat en daar 7,50 tot 8,50 euro per pond voor ongepelde garnalen wordt gevraagd.