Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vijf pulskotters vergelijken vangsten

Garnalenpulsonderzoek eindelijk van start

IJMUIDEN – Tien garnalenkotters werken mee aan het grote garnalenpulsonderzoek.

Vorige maand kwam eindelijk de toestemming van het ministerie rond voor uitvoering van het onderzoeksprogramma, dat wordt gefinancierd met subsidie uit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij. Het projectplan wordt uitgevoerd door Wageningen Marine Research in samenwerking met het ILVO (België) en Thunen Instituut (Duitsland).

Als pulskotters doen de WR 40, WR 109, ST 24, HA 31 en TH 10 mee. Deze vijf plus vijf collega’s met conventionele garnalentuigen zullen dit jaar voor elke trek in Natura 2000-wateren hun totale vangsthoeveelheid én de vangst van maatste garnalen meten en noteren.

De pulsvissers nemen daarnaast gedurende drie weken per kwartaal deel aan een stuurboord-bakboord vergelijking, legt Josien Steenbergen van WMR uit. ,,Dit betekent dat zij gelijktijdig met een pulstuig en een traditioneel garnalentuig vissen. Tijdens het vergelijkend vissen verzamelen de pulsvissers monsters die ze bij terugkomst afgeven bij de visafslag. Daar worden de monsters opgehaald voor analyse. In de derde week komen twee onderzoekers aan boord om het vergelijkend onderzoek uit te voeren.’’

Het onderzoek moet antwoord geven op vragen over de (vangst)verschillen tussen beide garnalentuigen, zowel van marktwaardige garnalen als ondermaatse garnalen en bijvangsten van vis en ander bodemleven. Uitgesloten moet worden dat die verschillen worden beïnvloed door de vislocatie en het seizoen. Een belangrijke onderzoeksvraag is ook of de selectiviteit van het garnalenpulstuig verder ontwikkeld en verbeterd kan worden.

De garnalenvissers die met het pulstuig vissen hebben op basis van een onderzoeksvisplan speciale instemming gekregen om in de Natura 2000-gebieden te vissen. In de loop van 2018 wordt een workshop georganiseerd waar ideeën voor het verbeteren van de selectiviteit van de garnalenpuls worden verzameld. Deze ideeën worden in 2019 getest door de betrokken vissers.

HARLINGEN - Corrie Nagel (HA 31) is vorige week gestart met het onderzoek. Deze weken pulst Nagel met het bakboordtuig (vierkant net met 13 klossen) en aan stuurboord vist hij traditioneel met 33 klossen. Na de eerste week meldt Nagel met het pulstuig 10-15 procent kleinere boxen met 5-10 procent netto meer garnalen te hebben gevangen. Vangsten van de HA 31 worden vergeleken met die van collega HA 4. In 2011 werd de Harlinger Wadgarnalenkotter door Marelec ingericht voor de pulsvisserij. Anderhalf jaar terug moesten de garnalenpulsvissers stoppen in afwachting van een goedgekeurd onderzoeksprogramma.