Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vermiste kotter door marine gelokaliseerd

Zoektocht naar opvarenden garnalenkotter UK 165

URK/DEN HELDER – De Urker garnalenkotter UK 165 met twee bemanningsleden wordt sinds donderdagmorgen ten westen van Texel vermist.

Om 05.46 uur kwam er bij het Kustwachtcentrum een noodmelding binnen van de EPIRB van de UK 165. Tevergeefs werd geprobeerd contact op te nemen met de kotter. De UK 165 bevond zich toen iets westelijk van Noorderhaaks in de nabijheid van een wrak. Er werden een SAR-helikopter gealarmeerd en meerdere KNRM-reddingsboten. Ook de ‘Guardian’ van de Kustwacht werd gestuurd. De helikopter zag in de nabijheid een vlot drijven, zonder personen aan boord. Het vlot werd door de ‘Joke Dijkstra’ van de KNRM geborgen. Texelse en Wieringer garnalenkotters waren snel ter plekke om te helpen zoeken. Om half negen werd gemeld dat de Koninklijke Marine met sonarapparatuur en duikers aanwezig was. Op Urk werd het calamiteitenteam opgestart, dat om 10.00 bij elkaar zou komen op het kantoor van Visserijbelangen aan de Vlaak.

De 19,5 meter lange UK 165 ‘Lummetje’ is van schipper Jochem Foppen (41).

Update 09:36 uur: De gezonken UK 165 is zeer waarschijnlijk gelokaliseerd. Het zoeken naar de twee opvarenden wordt ernstig bemoeilijkt door het slechte weer. Dat is ook de reden dat er momenteel geen duikers ingezet kunnen worden. Mijnenjager Zr.Ms. Makkum zoekt verder met sonar.

Update 10:30 uur: De opvarenden van de UK 165 waren schipper/eigenaar Jochem Foppen (41) en vaste opvarende Hendrik Jan de Vries (27). Ze waren woensdagmiddag om kwart voor vier vertrokken uit de haven van Den Helder, om te gaan vissen op garnalen.

Update 11:21 uur: Berichten dat de opvarenden gevonden zouden zijn, zijn op geen enkele manier bevestigd. Veertien kotters, met name uit Wieringen en Texel, zoeken mee met de Kustwacht en de marine.

Update 14:23 uur: Er kan nog niet naar het gezonken schip gedoken worden vanwege het slechte weer, wanneer dit wel mogelijk is, is nog onbekend. Naar verwachting verbeteren de weersomstandigheden morgen niet. De zoekactie in de lucht en op het water is nog in volle gang, er zal in ieder geval nog tot zonsondergang gezocht worden.

De burgemeester houdt nauw contact met alle betrokken partijen. Burgemeester Bakker heeft inmiddels contact gehad met de families en zal vanmiddag langsgaan bij de families, ter bemoediging en om te kijken wat de gemeente voor de families kan betekenen. Verder heeft de burgemeester contact gehad met minister Schouten, zij spreekt haar medeleven uit tegenover de families en verdere betrokkenen.

Update 15:51 uur: De omstandigheden zijn nog altijd te slecht om een duikactie naar de kotter te starten. Burgemeester Ineke Bakker heeft uitdrukkelijk gevraagd aan het coördinatiecentrum in Den Helder om als het enigszins mogelijk is toch het water in te gaan. Bij wisseling van het tij zouden volgens een woordvoerder van de gemeente mogelijk betere omstandigheden zich voordoen. Van een duikactie is in ieder geval op dit moment nog geen sprake, meldt de kustwacht: 'er gaat nu geen mens naar beneden'. Wel is de mijnenveger van de Marine, Zr. Ms. Makkum, bezig met het maken van sonarbeelden.

Update 17:08 uur: Nu het donker is, is gestopt met het actief zoeken door de Kustwachthelikopters, het Kustwachtvliegtuig en de reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Dat meldt een woordvoerder van de Kustwacht. ,,De ETV Guardian blijft in de buurt van de gezonken viskotter en kijkt uit waar nodig.'' Ook de andere betrokken schepen kunnen blijven zoeken, dit wordt vanuit het Kustwachtcentrum gecoördineerd. Hoge golven en stroming zorgen ervoor dat duiken onmogelijk is. Zo gauw als mogelijk is, wordt een duikactie uitgevoerd, de betrokken diensten bereiden zich hierop voor. ,,Patrouillevaartuig Visarend ligt vanaf morgen ook stand-by en lost de Zeearend af. Het Kustwachtvliegtuig vliegt tijdens haar reguliere patrouillevluchten ook extra over het gebied. Er worden digitale boeien om het wrak heen gelegd om te markeren. Wanneer het weer het toelaat, worden ook twee markeringsboeien rondom wrak gelegd.''

Laatste update: Tijdens een overleg van calamiteitenteam Urk gisteravond is afgesproken dat er in overleg met de Kustwacht vandaag eerst verder gezocht wordt met geavanceerde sonarapparatuur. Dat zal gebeuren door de marine met een Remus-onderwatervoertuig en een vaartuig van het Urker bedrijf Braveheart Marine met 3D-apparatuur. Geprobeerd zal worden om in de gezonken kotter te kijken en de direct omgeving te scannen. Gezien de beperkte mogelijkheden om (grotere) kotters in te zetten wordt hier vooralsnog van afgezien.