Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Buitengewone situatie in garnalenland

Garnalenbonanza op Zuid-Hollandse kust

SCHEVENINGEN – Voor de garnalenvissers gebeurt het deze dagen met name op de Zuid-Hollandse kust. Aantrekkende vangsten en prijzen die rond de 7 euro blijven zorgden voor ongekende weekresultaten voor de garnalenvissers.

Voor veel garnalenvissers is 40.000 euro in een week al een recordbesomming, maar er zijn garnalenkotters bij die al twee maanden lang gemiddeld zulke besommingen realiseren. Dankzij stijgende vangsten kwamen vorige week nog (veel) hogere besommingen uit de bus. Topper was de IJM 8 van Jan Visser, met ruim 90.000 euro voor de weekvangst van 12,5 ton garnalen.

,,Het is de vissers van harte gegund’’, zegt handelsman Cees Machielsen van Klaas Puul. ,,Maar het is wel te hopen dat de prijzen gaan dalen, terwijl de aanvoer op dit niveau blijft.’’ Machielsen spreekt van een buitengewone situatie, met erg hoge prijzen voor het begin van het seizoen. ,,Na het tegenvallende garnalenjaar 2015 zijn er bij de handel blijkbaar geen voorraden. Vanaf januari dit jaar zijn de prijzen al hoog. Toen er vorige week dan eindelijk wat meer werd gevangen zijn de prijzen hoog gebleven. Dat vertaalt zich uiteraard ook naar de prijzen voor de consument.’’ Garnalenveteraan Hendrik Nienhuis vat zijn commentaar zoals gebruikelijk handig samen in tweets: ,,29 september: Klok L’oog: Prijzen 7,18 tot 7,75. Daar gaan we weer! Richting onbetaalbare pitten! Blijkbaar een natuurwet. Snak naar normaal seizoen! 5 oktober: L’oog klok: 30 ton. Gem. Prijs: 6,96. Bijna alle kopers in de race. Betere vangsten. 6 oktober: L’oog klok 30 ton. Prijs: 6,75 tot 7,25. Roem/HP/Belzen/Rousant. 7 oktober: L’oog klok 27 ton. Prijs: 6,98 tot 7,28. Alle kopers actief. 10 oktober: Kant brothers draaien volle capaciteit met de 10 machines! Vlam in de pijp!’’