Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Krachtenbundeling in Dutch Seafood Company

Fusie Foppen en Klaas Puul

HARDERWIJK/VOLENDAM – De Foppen Groep BV en Klaas Puul Beheer BV fuseren. De Harderwijker en Volendammer bedrijven hebben dat afgelopen dinsdagmorgen bekendgemaakt. Een dag eerder bereikten de aandeelhouders overeenstemming over de fusie van de gerenommeerde visbedrijven. André van der Padt (Baarn) zal als nieuwe algemeen directeur de bedrijven gaan aansturen.

Onder voorbehoud van goedkeuring van de Autoriteit Consument & Markt en de Ondernemingsraad van Klaas Puul wordt verwacht medio augustus de fusie volledig af te ronden en verder te gaan onder de overkoepelende naam ‘Dutch Seafood Company’. De aandeelhouders zien de krachtenbundeling als een logische stap om hun marktpositie verder te versterken. Voor beide fusiepartners is 2018 een jubileumjaar. Het familiebedrijf Foppen (Paling en Zalm) bestaat dit jaar 100 jaar, het bedrijf Puul 50 jaar. Foppen en Klaas Puul blijven als merknamen op de gevels staan.

Inkoopkracht

De locaties van Foppen (in Harderwijk en Griekenland) gaan gebruikt worden voor het verwerken van zalmproducten en de productiefaciliteiten van Klaas Puul in Volendam, Edam, Duitsland, Denemarken en Marokko zullen gebruikt worden voor de verwerking van garnalen. De bescheiden zalmproductie verdwijnt dus uit Volendam, en de garnalenverwerking uit Harderwijk. Hierdoor ontstaat een betere capaciteitsbenutting van alle productielocaties. De partners wijzen er op dat met de samenvoeging ook meer inkoopkracht ontstaat en daardoor een groter productaanbod voor de klanten.

De huidige managementteams van Foppen en Klaas Puul gaan onder leiding van de nieuwe CEO, André van der Padt (53), de combinatie leiden. ,,Met het samengaan van deze twee mooie organisaties hebben wij een sterkere positie en kunnen wij onze klanten nog beter bedienen. Door onze gezamenlijke kennis en ervaring toe te passen in onze processen kunnen wij nog beter inspelen op de marktwensen en -kansen”, aldus Van der Padt. Van der Padt heeft jarenlange internationele managementervaring bij diverse bedrijven opgedaan, ook in de levensmiddelenindustrie.

Hoofdvestiging van Foppen aan de Daltonstraat in Harderwijk. Foppen is sterk in zalm op de retailmarkt.Hoofdvestiging van Foppen aan de Daltonstraat in Harderwijk. Foppen is sterk in zalm op de retailmarkt.

Na afronding van de fusie zal directeur/eigenaar Jan Foppen (49) zich terugtrekken uit de dagelijkse leiding en als aandeelhouder betrokken blijven bij de organisatie. Sander van den Berg – nu algemeen directeur van Klaas Puul in Volendam – blijft de (grotere) garnalenactiviteiten leiden.

Garnalenvloot

Het familiebedrijf Foppen – in 1918 gestart in de paling - is toonaangevend in de zalmverwerking en bekleedt daarmee een koppositie in de retailmarkt en ook de Verenigde Staten. Vorig jaar werd een omzet van circa 150 miljoen euro gerealiseerd. Het aantal vaste medewerkers is 400. Foppen verhandelt ook garnalen.

De afgelopen jaren heeft directeur/eigenaar Jan Foppen stevig geïnvesteerd in de opbouw van een eigen Harderwijker garnalenvloot. Het visserijbedrijf van Foppen staat totaal los van de fusie, en gaat aan de Galvanistraat de palingactiviteiten van Foppen voortzetten.

Klaas Puul is een toonaangevend garnalenbedrijf. Het bedrijf werd in 1968 opgericht door wijlen Evert Puul. Twee jaar geleden verkocht Puul een meerderheidsbelang aan investeringsmaatschappij H2 Equity Partners, waardoor Puul twee nieuwe ultramoderne productiefaciliteiten in Volendam en Edam kon bouwen. Die worden nu in gebruik genomen. In 2017 realiseerde Klaas Puul een omzet van bijna 175 miljoen euro. Puul noemt 3.500 medewerkers, voor het merendeel (losse) garnalenpelsters in Marokko. Onderzocht wordt om naast het bestaande pelatelier in Tanger (voor Noordzeegarnalen en Noordse garnalen/Pandalus borealis) een uitbreiding te realiseren voor rauwe/tropische garnalen.


Jan Foppen

,,Garnalen verstoren de groei van zalm op onze hoofdvestiging aan Daltonstraat. We waren daarom van plan om in ons oudere pand aan de Galvanistraat te investeren en de garnalenverwerking daar naartoe te verhuizen. De uitbreiding is wel gerealiseerd, maar de inrichting niet. Voordat H2 Equity Partners twee jaar geleden een controlerend belang verwierf in Klaas Puul zijn wij ook in gesprek geweest met deze investeringsmaatschappij. Daarna heb ik contact blijven houden met Rutger Jan Vlek van H2. Toen ik hem een paar maanden geleden vertelde over onze plannen aan de Galvanistraat hebben we alles nog eens op een rijtje gezet. De fusie is het resultaat.’’