Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
VCU en Nederlandse Vissersbond in zee met studenten TU Delft

Frisse blik op de aanlandplicht

URK/EMMELOORD – Twintig studenten van de opleiding Industrial Design aan de TU Delft gaan in september nadenken over nieuwe ‘out of the box’ vangstsystemen die mogelijk een oplossing kunnen bieden voor de problemen die de aanlandplicht met zich meebrengt.

De Visserijcoöperatie Urk en de Nederlandse Vissersbond zijn de opdrachtgevers voor dit project. Het idee ontstond tijdens een gesprek tussen Albert Hartman van de VCU op Urk en Brita Trapman van de Nederlandse Vissersbond over mogelijke ontwerpen om uit te testen binnen het project Netinnovatie Kottervisserij deel 2.

Hartman opperde het idee om technisch goed onderlegde studenten na te laten denken over nieuwe vangstsystemen die gebruik maken van slimme technologie. ,,Mogelijk bedenken jonge mensen met een frisse blik futuristische ideeën waar je niet aan zou denken als je te dicht op de visserijpraktijk staat’’, aldus Hartman. Via via legde Trapman contact met docenten van de TU Delft, die zo enthousiast waren om deze uitdaging voor te leggen aan een groep studenten.

De Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland kreeg lucht van het idee en vond de Flevo Campus bereid om financiering voor dit project ter beschikking te stellen. De Flevo Campus in Almere is een wetenschappelijke verzamelplek voor innovaties op het gebied van voedsel- en verstedelijkingsvraagstukken en brengt studenten, onderzoekers en bedrijven samen om te onderzoeken en te testen hoe de voedselvoorziening in onze groeiende steden veranderd en vernieuwd zou kunnen worden.

De aftrap van dit ‘kleine project’ met de studenten is op een startbijeenkomst op Urk en Harlingen waar de VCU en de Nederlandse Vissersbond de studenten kennis zullen laten maken met de visserijsector. Uiteraard zal hierbij een bezoek aan een kotter op het programma staan.