Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Complete refit voor twinrigger uit 1995

‘Floreat’ naar Suriname

IJMUIDEN – Afgelopen dinsdag is de ‘Floreat’ vertrokken uit de haven van IJmuiden en opgestoomd richting Suriname. Voor rederij Marissa Fisheries gaat de trawler in Surinaamse wateren met de borden vissen op demersale en pelagische vissoorten.

Onder regie van Luyt heeft het schip van bouwjaar 1995 het afgelopen half jaar een grote refit ondergaan, compleet met een nieuwe hoofdmotor (6-cilinder Mitsubishi van 500 pk) en nieuwe hulpmotor (Mitsubishi 100 kW). Onder meer Timmerbedrijf Schrier, Couperus Hydrauliek, Tijsen Elektrotechniek en De Greef installaties (sanitair) werkten mee aan de verbouwing.

Het is volgens Marissa-directeur John de Boer een beetje uitgelopen. ,,Maar er is ook heel veel gebeurd’.’ De Boer schat dat de reis naar Suriname een dikke drie weken zal duren. ,,In Suriname zullen de lieren nog aangepast gaan worden, en dan is het zaak om de papieren op orde te krijgen voordat daadwerkelijk gevist kan gaan worden.’’

De bemanning die de ‘Floreat’ overvaart van IJmuiden naar Suriname: van links naar rechts Gijs van der Plas, Wim Varkevisser, Surinamer Acton Franchot (adviseur), technisch voorman namens Marissa Fisheries Wim van Duin (vaart niet mee) en Kees Freeke.De bemanning die de ‘Floreat’ overvaart van IJmuiden naar Suriname: van links naar rechts Gijs van der Plas, Wim Varkevisser, Surinamer Acton Franchot (adviseur), technisch voorman namens ... De ‘Floreat’ wordt overgevaren door een grotendeels Katwijkse bemanning. In Suriname zal de trawler reizen maken van drie tot zeven dagen, met een zevenkoppige bemanning. De Boer valt af en toe in als schipper.

Marissa Fisheries is nog niet klaar in Den Oever. Luyt bouwt twee schepen af voor de Surinaams/Nederlandse rederij. De casco’s worden gebouwd in Harlingen bij Thecla Bodewes Shipyards. Het casco van de eerste is vorige week voor afbouw gearriveerd in Den Oever, het tweede casco wordt volgende maand verwacht.